Bardzo proszę o pomoc w tym zadaniu.
Nie jestem jakimś totalnym mułem, liczyłam to zadanie i problem jest taki, że otrzymuje rózne wyniki. Nie jestem pewna do końca jak rozumieć to zadanie.
Rzucamy jeden raz kostką, a następnie monetą tyle razy, ile oczek pokazała kostka.
Obliczyć prawdopodobieństwo tego, że rzuty monetą dały co najmniej jednego orła.
Rzut monetą i kostką
-
- Użytkownik
- Posty: 122
- Rejestracja: 28 lis 2006, o 00:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: nie pamiętam.
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 22 razy
Rzut monetą i kostką
A - wypadł co najmniej jeden orzeł
\(\displaystyle{ \Omega-A=A'}\) - wypadły same reszki
Ładnie to wszystko widać na drzewku.
\(\displaystyle{ P(A')=1/6*(\frac{1}{2})^1+1/6*(\frac{1}{2})^2+\ldots+1/6*(\frac{1}{2})^6\\
P(A)=1-P(A')}\)
\(\displaystyle{ \Omega-A=A'}\) - wypadły same reszki
Ładnie to wszystko widać na drzewku.
\(\displaystyle{ P(A')=1/6*(\frac{1}{2})^1+1/6*(\frac{1}{2})^2+\ldots+1/6*(\frac{1}{2})^6\\
P(A)=1-P(A')}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 7 paź 2007, o 00:10
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: konin
- Podziękował: 1 raz
Rzut monetą i kostką
Dziękuję za tak szybką pomoc.
Trochę ten zapis dla mnie skomplikowany, ale powolutku wszystko przeanalizuję. Nie próbowałam tego robić drzewkiem-zupełnie zapomniałam o tym sposobie( zaraz sprawdzę jak to wyjdzie). Dziękuję raz jeszcze i pozdrawiam, dobranoc
-----
Faktycznie na drzewku ładnie widać, teraz już rozumiem zupełnie. Naprawdę jestem wdzięczna.
Trochę ten zapis dla mnie skomplikowany, ale powolutku wszystko przeanalizuję. Nie próbowałam tego robić drzewkiem-zupełnie zapomniałam o tym sposobie( zaraz sprawdzę jak to wyjdzie). Dziękuję raz jeszcze i pozdrawiam, dobranoc
-----
Faktycznie na drzewku ładnie widać, teraz już rozumiem zupełnie. Naprawdę jestem wdzięczna.