Homomorfizm pierścieni
-
Piasek96
- Użytkownik

- Posty: 56
- Rejestracja: 18 mar 2018, o 00:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kołobrzeg
Homomorfizm pierścieni
Wyznaczyć wszystkie homomorfizmy pierścienia \(\displaystyle{ \ZZ^2}\) w pierścień \(\displaystyle{ \ZZ}\).
Ostatnio zmieniony 13 gru 2018, o 00:36 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
arek1357
Re: Homomorfizm pierścieni
\(\displaystyle{ \phi(x,x)=x\phi(1,1)=x}\)
\(\displaystyle{ \phi(0,1)=a}\)
\(\displaystyle{ \phi(1,0)=b}\)
\(\displaystyle{ \phi[(1,0)+(0,1)]=a+b=1}\)
\(\displaystyle{ b=1-a}\)
\(\displaystyle{ \phi[(1,0) \cdot (0,1)]=\phi(0,0)=0=a(1-a)=0}\)
\(\displaystyle{ a=0 \vee a=1}\)
Dalej sobie poradzisz??
\(\displaystyle{ \phi(0,1)=a}\)
\(\displaystyle{ \phi(1,0)=b}\)
\(\displaystyle{ \phi[(1,0)+(0,1)]=a+b=1}\)
\(\displaystyle{ b=1-a}\)
\(\displaystyle{ \phi[(1,0) \cdot (0,1)]=\phi(0,0)=0=a(1-a)=0}\)
\(\displaystyle{ a=0 \vee a=1}\)
Dalej sobie poradzisz??
-
arek1357
Re: Homomorfizm pierścieni
A co mam dokończyć widać gołym okiem, że homomorfizmów jest dwa:
\(\displaystyle{ \phi(1,0)=1 \wedge \phi(0,1)=0}\)
lub:
\(\displaystyle{ \phi(1,0)=0 \wedge \phi(0,1)=1}\)
niech:
\(\displaystyle{ I=\left\{ x \in Z^2:x=(0,a), a \in Z \right\}}\)
\(\displaystyle{ J=\left\{ x \in Z^2:x=(a,0), a \in Z \right\}}\)
więc będzie:
\(\displaystyle{ \phi^{-1}(0,0)=I \vee \phi^{-1}(0,0)=J}\)
Są to ideały...
\(\displaystyle{ \phi(1,0)=1 \wedge \phi(0,1)=0}\)
lub:
\(\displaystyle{ \phi(1,0)=0 \wedge \phi(0,1)=1}\)
niech:
\(\displaystyle{ I=\left\{ x \in Z^2:x=(0,a), a \in Z \right\}}\)
\(\displaystyle{ J=\left\{ x \in Z^2:x=(a,0), a \in Z \right\}}\)
więc będzie:
\(\displaystyle{ \phi^{-1}(0,0)=I \vee \phi^{-1}(0,0)=J}\)
Są to ideały...
-
Piasek96
- Użytkownik

- Posty: 56
- Rejestracja: 18 mar 2018, o 00:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kołobrzeg
Re: Homomorfizm pierścieni
A jak będzie \(\displaystyle{ \ZZ}\) w pierścień \(\displaystyle{ \ZZ^2}\)?
Ostatnio zmieniony 13 gru 2018, o 19:00 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
Piasek96
- Użytkownik

- Posty: 56
- Rejestracja: 18 mar 2018, o 00:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kołobrzeg
Homomorfizm pierścieni
A skąd te \(\displaystyle{ (1,1)}\)?
Ostatnio zmieniony 13 gru 2018, o 20:03 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
arek1357
Re: Homomorfizm pierścieni
Element neutralny \(\displaystyle{ \ZZ^2}\).
Ostatnio zmieniony 13 gru 2018, o 20:19 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
Piasek96
- Użytkownik

- Posty: 56
- Rejestracja: 18 mar 2018, o 00:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kołobrzeg
Homomorfizm pierścieni
A skąd jest \(\displaystyle{ a(1-a)}\) ?
-- 13 gru 2018, o 20:23 --
Czyli jak mamy \(\displaystyle{ \ZZ}\) na pierścień \(\displaystyle{ \ZZ^2}\) to jest jeden homomorfizm?
-- 13 gru 2018, o 20:29 --
Bo nie mogę brac \(\displaystyle{ 1}\) tylko \(\displaystyle{ 0}\), czyli wychodzi \(\displaystyle{ f(x)=(x,x)}\) to wyjdzie tylko dla \(\displaystyle{ f(0)=(0,0)}\).
-- 13 gru 2018, o 20:23 --
Czyli jak mamy \(\displaystyle{ \ZZ}\) na pierścień \(\displaystyle{ \ZZ^2}\) to jest jeden homomorfizm?
-- 13 gru 2018, o 20:29 --
Bo nie mogę brac \(\displaystyle{ 1}\) tylko \(\displaystyle{ 0}\), czyli wychodzi \(\displaystyle{ f(x)=(x,x)}\) to wyjdzie tylko dla \(\displaystyle{ f(0)=(0,0)}\).
Ostatnio zmieniony 13 gru 2018, o 22:55 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36105
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5347 razy
Re: Homomorfizm pierścieni
To było dość niechlujnie napisane. Powinno być tak:
\(\displaystyle{ 0=\phi(0,0)=\phi[(1,0) \cdot (0,1)]=\phi(1,0) \cdot \phi(0,1)=ba=(1-a)a}\)
zatem \(\displaystyle{ a(1-a)=0}\).
JK
\(\displaystyle{ 0=\phi(0,0)=\phi[(1,0) \cdot (0,1)]=\phi(1,0) \cdot \phi(0,1)=ba=(1-a)a}\)
zatem \(\displaystyle{ a(1-a)=0}\).
JK
-
arek1357
Re: Homomorfizm pierścieni
Ale co próbowałaś robić analogicznie pokaż swoje analogiczne rozumowanie?
A znasz w ogóle działanie jak się mnoży i dodaje w.: \(\displaystyle{ Z^2}\)
A znasz w ogóle działanie jak się mnoży i dodaje w.: \(\displaystyle{ Z^2}\)
-
Piasek96
- Użytkownik

- Posty: 56
- Rejestracja: 18 mar 2018, o 00:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kołobrzeg
Homomorfizm pierścieni
Tak rozumiem
[ciach]
[ciach]
Ostatnio zmieniony 13 gru 2018, o 22:55 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieregulaminowy zapis - obrazki zamiast zapisu w LaTeX-u.
Powód: Nieregulaminowy zapis - obrazki zamiast zapisu w LaTeX-u.
-
arek1357
Re: Homomorfizm pierścieni
Za bardzo kombinujesz po co to całe dodawanie masz :
\(\displaystyle{ \phi(x,x)=x.}\)
I tyle tylko i wyłącznie...
Co Ty tam w ogóle robisz jest niepotrzebne bo co chcesz zrobić, jest tylko jeden homomorfizm i tyle.
\(\displaystyle{ \phi(x,x)=x.}\)
I tyle tylko i wyłącznie...
Co Ty tam w ogóle robisz jest niepotrzebne bo co chcesz zrobić, jest tylko jeden homomorfizm i tyle.
Ostatnio zmieniony 13 gru 2018, o 22:56 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: po co.
Powód: Poprawa wiadomości: po co.
-
Piasek96
- Użytkownik

- Posty: 56
- Rejestracja: 18 mar 2018, o 00:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kołobrzeg
Re: Homomorfizm pierścieni
Czy to zależy od tej pierwszej wartości \(\displaystyle{ \ZZ \to \ZZ^2}\) to wychodzi jeden homomorfizm a jak mamy \(\displaystyle{ \ZZ^2\to\ZZ}\) mamy dwa homomorfizmy?
Ostatnio zmieniony 13 gru 2018, o 22:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .