Czy moglibyście wytłumaczyć mi jak należy badać zbieżność szeregu, jeśli mamy do czynienia z logarytmami naturalnymi? Mam 3 takie zadania:
1) \(\displaystyle{ \sum_{n=2}^{+\infty} \frac{1}{n ln(n)}}\)
2) \(\displaystyle{ \sum_{n=2}^{+\infty} \frac{1}{n ln^2(n)}}\)
3) \(\displaystyle{ \sum_{n=2}^{+\infty} \frac{1}{n ln(n) ln(ln(n))}}\)
Badanie zbieżności szeregu- logarytm naturalny
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 29 wrz 2005, o 20:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: War(saw)
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 2 razy
Badanie zbieżności szeregu- logarytm naturalny
Problem jest taki, że nie znam jeszcze całek. Potrafię jedynie zrobić najprostszą rzecz- scałkować funkcję wielomianową. Dobrze byłoby jeśli byłaby możliwość ominięcia całek. Jeśli nie- proszę o pomoc kogoś, kto mógłby łopatologicznie wytłumaczyć to kryterium.
[ Dodano: 7 Października 2007, 00:35 ]
OK. Nie taki diabeł straszny.
[ Dodano: 7 Października 2007, 00:35 ]
OK. Nie taki diabeł straszny.