Jedyna liczba pierwsza

Oddzielone od teorii liczb, proste problemy dotyczące zasad dzielenia itp.
min4max
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 14 wrz 2017, o 19:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 10 razy

Jedyna liczba pierwsza

Post autor: min4max »

Wykaż że jeśli \(\displaystyle{ p}\) jest liczbą pierwszą i \(\displaystyle{ p^2 - 4}\) nie jest podzielne przez \(\displaystyle{ 3}\), to \(\displaystyle{ p = 3}\).
Pomógłby ktoś jak takie coś wykazać?
Ostatnio zmieniony 10 gru 2018, o 20:57 przez min4max, łącznie zmieniany 2 razy.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22471
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3855 razy

Jedyna liczba pierwsza

Post autor: a4karo »

Wsk: Każda liczba pierwsza oprócz \(\displaystyle{ 3}\) jest postaci \(\displaystyle{ p=3k\pm 1}\)
min4max
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 14 wrz 2017, o 19:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 10 razy

Re: Jedyna liczba pierwsza

Post autor: min4max »

Więc doszedłem do tego, że skoro tak można zapisać każdą oprócz \(\displaystyle{ 3}\), to dla każdej liczby pierwszej \(\displaystyle{ p^2 - 4}\) jest podzielne przez \(\displaystyle{ 3}\) (\(\displaystyle{ 3(3k^2 \pm 2k - 1) )}\), tylko co dalej, bo to, że 3 nie da się w ten sposób zapisać (chyba) nie musi koniecznie oznaczać, że dla \(\displaystyle{ 3}\) takie coś nie zachodzi?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22471
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3855 razy

Re: Jedyna liczba pierwsza

Post autor: a4karo »

Przeczytaj uważnie treść zadania
min4max
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 14 wrz 2017, o 19:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 10 razy

Re: Jedyna liczba pierwsza

Post autor: min4max »

Czyli co? Podłożyć pod to \(\displaystyle{ 3}\), bo inne liczby pierwsze nie pasują i jak pasuje to koniec a jak nie pasuje to fałszywe twierdzenie?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36105
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5347 razy

Re: Jedyna liczba pierwsza

Post autor: Jan Kraszewski »

Sprawdzasz przecież, że jedyną liczbą spełniającą założenia jest \(\displaystyle{ p=3}\).

Inna sprawa, że jak zna się troszkę logiki to się wie, że to zadanie jest równoważne zadaniu:

Niech \(\displaystyle{ p}\) będzie liczbą pierwszą. Pokaż, że jeśli \(\displaystyle{ p\ne 3}\), to \(\displaystyle{ 3\mid p^2-4}\).

JK
min4max
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 14 wrz 2017, o 19:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 10 razy

Jedyna liczba pierwsza

Post autor: min4max »

Dziękuję bardzo za pomoc
ODPOWIEDZ