Oblicz natężenie i potencjał PG. w środku kwadratu

Mechanika płynów. Sprężystość. Grawitacja. Inne zagadnienia mechaniki klasycznej.
PanCake1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 29 lis 2018, o 15:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Oblicz natężenie i potencjał PG. w środku kwadratu

Post autor: PanCake1 »

Witam mam problem z zadaniem a oto jego treść:

Cztery ciała o masach: \(\displaystyle{ m_{1}=2kg \ m_{2}=4kg \ m_{3}=6kg \ m_{4}=8kg}\) umieszczono w narożach kwadratu o boku \(\displaystyle{ a=10m}\). Oblicz natężenie pola grawitacyjnego oraz potencjał pola grawitacyjnego w środku kwadratu

wiem,że aby obliczyć wypadkowy potencjał oraz natężenie dla tego punktu należy zsumować natężenie i kolejno potencjał wytwarzany przez wszystkie masy

Nie wiem jednak jak powinny być skierowane wektory natężenia pola grawitacyjnego i na jakiej zasadzie działa to wyznaczanie kierunku. Gdzieś szukając w internecie znalazłem,że : Wektor natężenia pola grawitacyjnego jest prostopadły do powierzchni ekwipotencjalnej i jest skierowany od powierzchni o potencjale wyższym do powierzchni o potencjale niższym.

nie rozumiem jednak co to oznacza z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam
korki_fizyka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 656
Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 74 razy

Re: Oblicz natężenie i potencjał PG. w środku kwadratu

Post autor: korki_fizyka »

Umieść "myślowo" jakąś masę w środku kwadratu i narysuj siły grawitacji, którymi będzie przyciągana przez pozostałe masy. Wektory natężeń będą miały te same zwroty co poszczególne siły. Potem wystarczy je dodać geometrycznie (zasada superpozycji) ot i wszystko.
ODPOWIEDZ