Calka potrojna. Problem z okresleniem powierzchni
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 21 sty 2007, o 16:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 6 razy
Calka potrojna. Problem z okresleniem powierzchni
Mam problem z rozwiazaniem tej calki:
\(\displaystyle{ \iiint z\sqrt{x^{2}+y^{2}dxdydz}\)
Dla bryly ograniczonej przez powierzchnie:
\(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}-2z=0}\) oraz \(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}+z^{2}=3}\) w I oktecie
Oczywiscie moj problem to okreslenie przedzialow calkowania.
Doszedlem do tego, ze jest to czesc sfery i przecinajaca ja parabola hiperboliczna, jednak nie wiem co dalej Mysle ze potrzebne beda wspolrzedne sferyczne. Dzieki za pomoc.
\(\displaystyle{ \iiint z\sqrt{x^{2}+y^{2}dxdydz}\)
Dla bryly ograniczonej przez powierzchnie:
\(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}-2z=0}\) oraz \(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}+z^{2}=3}\) w I oktecie
Oczywiscie moj problem to okreslenie przedzialow calkowania.
Doszedlem do tego, ze jest to czesc sfery i przecinajaca ja parabola hiperboliczna, jednak nie wiem co dalej Mysle ze potrzebne beda wspolrzedne sferyczne. Dzieki za pomoc.
-
- Gość Specjalny
- Posty: 8602
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1817 razy
Calka potrojna. Problem z okresleniem powierzchni
Obszar jest ograniczony od dołu przez powierzchnię \(\displaystyle{ z = \frac{x^2 + y^2}{2}}\), a od góry przez górną część sfery \(\displaystyle{ z = \sqrt{3 - x^2 - y^2}}\)
Same obliczenia całki (btw. to dxdydz, to chyba poza pierwiastkiem winno być? ) wygodnie będzie prowadzić we współrzędnych cylindrycznych, wtedy:
\(\displaystyle{ \int \limits_{0}^{2 \pi} t\limits_0^{\sqrt{2}} t \limits_{\frac{\rho^2}{2}}^{\sqrt{3 - \rho^2}} z \rho^2 \, \mbox{d}z \, \mbox{d}\rho \, \mbox{d}\theta}\)
no a dalej już w miarę prosto jest...
Same obliczenia całki (btw. to dxdydz, to chyba poza pierwiastkiem winno być? ) wygodnie będzie prowadzić we współrzędnych cylindrycznych, wtedy:
\(\displaystyle{ \int \limits_{0}^{2 \pi} t\limits_0^{\sqrt{2}} t \limits_{\frac{\rho^2}{2}}^{\sqrt{3 - \rho^2}} z \rho^2 \, \mbox{d}z \, \mbox{d}\rho \, \mbox{d}\theta}\)
no a dalej już w miarę prosto jest...
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 21 sty 2007, o 16:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 6 razy
Calka potrojna. Problem z okresleniem powierzchni
A czy moglbys jeszcze wyjasnic skad takie a nie inne granice calkowania?
-
- Gość Specjalny
- Posty: 8602
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1817 razy
Calka potrojna. Problem z okresleniem powierzchni
Najpierw przekształcemy równania powierzchni, tj.:
\(\displaystyle{ x^2 + y^2 - 2z = 0 z = \frac{x^2 + y^2}{2}\\
x^2 + y^2 + z^2 = 3 z = \sqrt{3 - (x^2 + y^2)}}\)
I teraz skoro zamierzamy przeprowadzić obliczenia we wsp. cylindrycznych, to podstawiamy:
\(\displaystyle{ x = \rho \cos \theta, \quad y = \rho \sin \theta}\)
i otrzymujemy to co jest w granicach całkowania.
\(\displaystyle{ x^2 + y^2 - 2z = 0 z = \frac{x^2 + y^2}{2}\\
x^2 + y^2 + z^2 = 3 z = \sqrt{3 - (x^2 + y^2)}}\)
I teraz skoro zamierzamy przeprowadzić obliczenia we wsp. cylindrycznych, to podstawiamy:
\(\displaystyle{ x = \rho \cos \theta, \quad y = \rho \sin \theta}\)
i otrzymujemy to co jest w granicach całkowania.
- Amon-Ra
- Gość Specjalny
- Posty: 882
- Rejestracja: 16 lis 2005, o 16:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tczew
- Pomógł: 175 razy
Calka potrojna. Problem z okresleniem powierzchni
Akurat nie hiperboliczna, a obrotowa .K4c2m4r pisze:przecinajaca ja parabola hiperboliczna
Luka52, całkujemy tylko w pierwszym oktancie.
- Amon-Ra
- Gość Specjalny
- Posty: 882
- Rejestracja: 16 lis 2005, o 16:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tczew
- Pomógł: 175 razy
Calka potrojna. Problem z okresleniem powierzchni
Skoro interesuje nas bryła położona w pierwszym oktancie, to nie możesz całkować po kącie do 2Π, bo tym samym obejmujesz cztery oktanty - na jeden oktant wystarczy, jeżeli zakres zmienności kąta ograniczymy do Π/2 .
-
- Gość Specjalny
- Posty: 8602
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1817 razy
Calka potrojna. Problem z okresleniem powierzchni
Amon-Ra, aa... ....le ze mnie gapa - faktycznie umknęło to mojej uwadze gdy czytałem treść zadania.