granica ciągu

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
dejwa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 17 wrz 2004, o 20:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: znikąd

granica ciągu

Post autor: dejwa »

cześć
oblicz granicę ciągu:
\(\displaystyle{ a_{n}= \frac{2^{n}}{3^{n}}}\)
interesuje mnie bardziej sposób niż odpowiedź.
dzięki
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1552
Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 59 razy

granica ciągu

Post autor: g »

\(\displaystyle{ {2^n \over 3^n} = ft( {2 \over 3} \right)^n}\)
juz widac?

edit by TR: \(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty}a_n=0}\)
ODPOWIEDZ