\(\displaystyle{ \lim_{x\to } ft(\frac{3x-1}{3x+4}\right)^{x}=}\)
nie wiem czy wyjdzie mi to co napisałam, ale mam taką granicę policzyć. Mam do tego warunki, że jeżeli moduł z ułamka jest mniejszy niż 1 to granica =0 itd., ale nadal nie wiem jak to zrobić. Pomóżcie .
Obliczyć granicę funkcji w nieskończoności
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
Obliczyć granicę funkcji w nieskończoności
\(\displaystyle{ (\frac{3x-1}{3x+4})^{x}=(\frac{3x+4-3}{3x+4})^{x}=((1-\frac{3}{3x+4})^{-\frac{3x+4}{3}})^{-\frac{x}{\frac{3x+4}{3}}} e^{-1}=\frac{1}{e}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 6 paź 2007, o 19:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 4 razy
Obliczyć granicę funkcji w nieskończoności
wszystko super dziękuję , ale nie rozumiem dlaczego przed tym drugim wykładnikiem jest - skoro na początku był dodatni x, a tu jak się skróci zostaje -x?
[ Dodano: 6 Października 2007, 20:14 ]
już wiem sorrki .
[ Dodano: 6 Października 2007, 20:14 ]
już wiem sorrki .
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
Obliczyć granicę funkcji w nieskończoności
Ups, mała pomyłka obliczeniowa, już się poprawiam.:
\(\displaystyle{ (\frac{3x-1}{3x+4})^{x}=(\frac{3x+4-5}{3x+4})^{x}=((1-\frac{5}{3x+4})^{-\frac{3x+4}{5}})^{-\frac{x}{\frac{3x+4}{5}}} e^{-\frac{5}{3}}}\) Sorki za nieporozumienie
\(\displaystyle{ (\frac{3x-1}{3x+4})^{x}=(\frac{3x+4-5}{3x+4})^{x}=((1-\frac{5}{3x+4})^{-\frac{3x+4}{5}})^{-\frac{x}{\frac{3x+4}{5}}} e^{-\frac{5}{3}}}\) Sorki za nieporozumienie