Jak zmieni się wartość przyspieszenia dosrodkowego, gdy wzroście odległość ciała poruszającego się po okręgu od jego środka, jeśli ruch odbywa się:
a) ze stałą szybkością liniową
b) ze stałą szybkością kątową?
Przyspieszenie dośrodkowe
- Ptaq666
- Użytkownik
- Posty: 478
- Rejestracja: 10 wrz 2006, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piła / Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 154 razy
Przyspieszenie dośrodkowe
korzystając ze wzoru na przyspieszenie dośrodkowe :
a) dla stałej prędkości liniowej
\(\displaystyle{ a = \frac{v^{2}}{r}}\)
widzimy, że przyspieszenie jest odwrotnie proporcjonalne do promienia i zmaleje, gdy promien się zwiększy
b) dla stałej prędkości kątowej
\(\displaystyle{ a = \frac{v^{2}}{r} = \frac{( \frac{2 \Pi r}{t})^{2}}{r} = \frac{4 \Pi ^{2}R}{t}}\)
jak widać przyspieszenie jest teraz wprost proporcjonalne do promienia, i wzrośnnie gdy się go zwiększy
a) dla stałej prędkości liniowej
\(\displaystyle{ a = \frac{v^{2}}{r}}\)
widzimy, że przyspieszenie jest odwrotnie proporcjonalne do promienia i zmaleje, gdy promien się zwiększy
b) dla stałej prędkości kątowej
\(\displaystyle{ a = \frac{v^{2}}{r} = \frac{( \frac{2 \Pi r}{t})^{2}}{r} = \frac{4 \Pi ^{2}R}{t}}\)
jak widać przyspieszenie jest teraz wprost proporcjonalne do promienia, i wzrośnnie gdy się go zwiększy