Szereg harmoniczny drugiego rzędu- dowód zbieżności

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
Alik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 29 wrz 2005, o 20:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: War(saw)
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 2 razy

Szereg harmoniczny drugiego rzędu- dowód zbieżności

Post autor: Alik »

Czy ktoś z Was natknął się w necie, bądź mądrej książce na dowód, że \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{+\infty} \frac{1}{n^2}=\frac{\Pi^{2}}{6}}\)
Podobnie, szukam dowodu na: \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{+\infty} \frac{1}{n!}=e}\)
micholak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 1 lis 2005, o 21:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Pomógł: 41 razy

Szereg harmoniczny drugiego rzędu- dowód zbieżności

Post autor: micholak »

Dowod elementarny
na wikipedii
liu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1330
Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów
Pomógł: 104 razy

Szereg harmoniczny drugiego rzędu- dowód zbieżności

Post autor: liu »

To drugie jest w kazdym podreczniku do analizy. Poza tym nie jest prawda, bo ta suma to od zera;)
To pierwsze, jak dobrze poszukasz to na sieci jest pdf z kilkunastoma roznymi dowodami.
Alik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 29 wrz 2005, o 20:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: War(saw)
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 2 razy

Szereg harmoniczny drugiego rzędu- dowód zbieżności

Post autor: Alik »

Dzięki, znalazłem 12 dowodów, były w odnośnikach w wikipedii. Niestety jestem nie mam jeszcze podręcznika do analizy, szukam czegoś na sieci.
ODPOWIEDZ