Przekształć poniższe wyrażenie tak aby wykorzystując wzory Viete'a można było obliczyć wartości tych wyrażeń, wiedząc, że x1 i x2 to miejsca zerowe trójmianu kwadratowego f(x) = √3*x�-(2√3+1)x+√2
f)x1� + x2�
Jakby mi ktoś wyprowadził krok po kroku wzór i obliczenia albo chociaż wzór co i jak byłbym wdzięczny
Przekształć poniższe wyrażenie tak aby...
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 20 wrz 2007, o 20:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
-
- Gość Specjalny
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 389 razy
Przekształć poniższe wyrażenie tak aby...
\(\displaystyle{ x_{1}^{3}+x_{2}^{3}=(x_{1}+x_{2})(x_{1}^{2}-x_{1}x_{2}+x_{2}^{2})=(x_{1}+x_{2})((x_{1}+x_{2})^{2}-3x_{1}x_{2})}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 20 wrz 2007, o 20:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
Przekształć poniższe wyrażenie tak aby...
Dzięki wielkie =* =D Masz głowę do matmy
[ Dodano: 7 Października 2007, 15:45 ]
A tam nie powinno być w nawiasie x1^2 - 2*x1x2 + x2^2)??
[ Dodano: 7 Października 2007, 15:45 ]
A tam nie powinno być w nawiasie x1^2 - 2*x1x2 + x2^2)??