Proszę o pomoc w rozwiązaniu nierówności z pierwiastkiem kwadratowym.
Ma ona postać:
\(\displaystyle{ 1+\sqrt{x+5} > x}\)
Wolfram pokazuje wynik: \(\displaystyle{ \langle−5,4)}\)
Taki wynik wychodzi gdy korzystam ze zmiennej pomocniczej, ale nie rozumiem,
czemu wychodzi inny, gdy rozwiązuję w następujący sposób:
\(\displaystyle{ \sqrt{x+5} > x-1}\)
\(\displaystyle{ x+5> x^2 - 2x +1}\)
\(\displaystyle{ 0>x^2-3x-4}\)
\(\displaystyle{ \Delta}\) równa \(\displaystyle{ 25}\), a pierwiastek z niej \(\displaystyle{ 5}\).
Miejsca zerowe \(\displaystyle{ -1}\),
oraz \(\displaystyle{ 4}\)
Wynik ma postać \(\displaystyle{ (-1,4)}\).
Co jest nie tak z tym rozumowaniem?
Pozdrawiam i proszę o pomoc
Rozwiązanie nierówności z pierwiastkiem kwadratowym
Rozwiązanie nierówności z pierwiastkiem kwadratowym
Ostatnio zmieniony 28 lis 2018, o 18:16 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Nie używaj półpauzy zamiast minusa - LaTeX jej nie widzi.
Powód: Poprawa wiadomości. Nie używaj półpauzy zamiast minusa - LaTeX jej nie widzi.
- Psiaczek
- Użytkownik

- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 478 razy
Rozwiązanie nierówności z pierwiastkiem kwadratowym
masz prawdziwą nierówność:
\(\displaystyle{ 2>-3}\)
podnieś do kwadratu i dostaniesz fałszywą
\(\displaystyle{ 4>9}\)
czy to ci coś rozjaśniło?
\(\displaystyle{ 2>-3}\)
podnieś do kwadratu i dostaniesz fałszywą
\(\displaystyle{ 4>9}\)
czy to ci coś rozjaśniło?
Rozwiązanie nierówności z pierwiastkiem kwadratowym
Chyba czaję.
Czyli zrobić na 2 przedziałach dla
\(\displaystyle{ x \in (-5,1\rangle}\)
oraz
\(\displaystyle{ x \in (1, +\infty)}\)?
Czyli zrobić na 2 przedziałach dla
\(\displaystyle{ x \in (-5,1\rangle}\)
oraz
\(\displaystyle{ x \in (1, +\infty)}\)?
Ostatnio zmieniony 28 lis 2018, o 18:17 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeXa.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeXa.
- Psiaczek
- Użytkownik

- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 478 razy
Rozwiązanie nierówności z pierwiastkiem kwadratowym
można zauważyć że dla \(\displaystyle{ -5 \le x<1}\) masz lewą stronę dodatnią a prawą ujemną , wiec spełniona nierówność dla wszystkich takich \(\displaystyle{ x}\)
i oddzielnie dla \(\displaystyle{ x \ge 1}\) wtedy możesz podnieść stronami do kwadratu bo obie strony nieujemne, znak nierówności się zachowa
tak jak mówisz dwa przypadki
i oddzielnie dla \(\displaystyle{ x \ge 1}\) wtedy możesz podnieść stronami do kwadratu bo obie strony nieujemne, znak nierówności się zachowa
tak jak mówisz dwa przypadki
-
Dilectus
- Użytkownik

- Posty: 2649
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 370 razy
Rozwiązanie nierówności z pierwiastkiem kwadratowym
qua, napisz tę nierówność tak:
\(\displaystyle{ \sqrt{x+5} > x-1}\)
i narysuj wykresy lewej i prawej strony tej nierówności. -- 28 lis 2018, o 15:07 --Przede wszystkim określ dziedzinę.
\(\displaystyle{ x \ge -5}\)
Zastosuj zmienną pomocniczą
\(\displaystyle{ z= \sqrt{x+5}}\)
wtedy
\(\displaystyle{ x=z^2-5}\)
dostaniesz nierówność kwadratową
\(\displaystyle{ z>z^2-5-1}\)
czyli
\(\displaystyle{ z^2-z-6<0}\)
Rozwiąż tę nierówność, pamiętając, że
\(\displaystyle{ z \ge 0}\)
i wróć do starych zmiennych.
\(\displaystyle{ \sqrt{x+5} > x-1}\)
i narysuj wykresy lewej i prawej strony tej nierówności. -- 28 lis 2018, o 15:07 --Przede wszystkim określ dziedzinę.
\(\displaystyle{ x \ge -5}\)
Zastosuj zmienną pomocniczą
\(\displaystyle{ z= \sqrt{x+5}}\)
wtedy
\(\displaystyle{ x=z^2-5}\)
dostaniesz nierówność kwadratową
\(\displaystyle{ z>z^2-5-1}\)
czyli
\(\displaystyle{ z^2-z-6<0}\)
Rozwiąż tę nierówność, pamiętając, że
\(\displaystyle{ z \ge 0}\)
i wróć do starych zmiennych.
