kąt i okręgi

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
ann_u
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 14 wrz 2018, o 18:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Brak
Podziękował: 31 razy
Pomógł: 4 razy

kąt i okręgi

Post autor: ann_u »

Okrąg \(\displaystyle{ x}\) jest styczny wewnętrznie z okręgiem \(\displaystyle{ y}\) w punkcie \(\displaystyle{ P}\). Środek \(\displaystyle{ O}\) okręgu \(\displaystyle{ y}\) lezy na zewnątrz okręgu \(\displaystyle{ x}\). Odcinek \(\displaystyle{ MN}\) jest średnicą okręgu \(\displaystyle{ y}\) , która jest styczna do okręgu \(\displaystyle{ x}\). Wiadomo że \(\displaystyle{ PM>PN}\) oraz \(\displaystyle{ PM}\) przecina \(\displaystyle{ x}\) w punkcie \(\displaystyle{ Z}\). Wyznacz miarę kat \(\displaystyle{ PMN}\), jeśli \(\displaystyle{ MZ=2PZ.}\)
Ostatnio zmieniony 27 lis 2018, o 18:02 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
macik1423
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: R do M
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 234 razy

Re: kąt i okręgi

Post autor: macik1423 »

Spróbuj wyznaczyć za pomocą twierdzenia Talesa na jakie długości dzieli odcinek \(\displaystyle{ OP}\) punkt przecięcia okręgu \(\displaystyle{ x}\) z tym odcinkiem. Zauważ, że odcinek \(\displaystyle{ OP}\) przechodzi przez środek okręgu \(\displaystyle{ x}\). Skorzystaj z twierdzenia o kącie środkowym i wpisanym opartym na tym samym łuku. Wykorzystaj fakt, że promień okręgu \(\displaystyle{ x}\) jest prostopadły do promienia okręgu \(\displaystyle{ y}\) w punkcie styczności oraz to że przeciwprostokątna trójkąta prostokątnego jest średnicą okręgu opisanego na tym trójkącie.
Rados
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 24 wrz 2007, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 3 razy

kąt i okręgi

Post autor: Rados »

Mógłbym prosić o sprawdzenie mojego rozwiązania, bo nie jestem pewien, czy nie popełniłem błędu?
\(\displaystyle{ MZ=2PZ \newline
\angle PMN= \alpha = ? \newline \newline
\frac{PZ}{PM}= \frac{PR}{2OP} \newline \newline
PR=2OP \frac{PZ}{PM}=2OP \frac{PZ}{3PZ}= \frac{2}{3}OP \newline
\frac{ \frac{1}{2}PR}{OP- \frac{1}{2}PR}=\sin{2 \alpha } \newline
\sin{2 \alpha }=0,5 \newline
2 \alpha=30^\circ \newline
\alpha=15^\circ}\)
AU
AU
rysunek-okrag.png (40.31 KiB) Przejrzano 299 razy
macik1423
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: R do M
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 234 razy

Re: kąt i okręgi

Post autor: macik1423 »

Dobrze jest.
ODPOWIEDZ