Pierwiastki :/
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 10 wrz 2007, o 19:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kutno
- Podziękował: 2 razy
Pierwiastki :/
Witam. Pomóżcie mi to obliczyć bo ja bardzo nie lubię pierwistków i ich nie umiem.
Zadanie1.
Oblicz:
a)\(\displaystyle{ 0,2}\)\(\displaystyle{ \sqrt{50}}\)\(\displaystyle{ +0,8}\)\(\displaystyle{ \sqrt{72}}\)\(\displaystyle{ -0,3}\)\(\displaystyle{ \sqrt{32}}\)
b)\(\displaystyle{ \sqrt{18}}\)\(\displaystyle{ -}\)\(\displaystyle{ \sqrt{8}}\)\(\displaystyle{ +}\)\(\displaystyle{ \sqrt{98}}\)
c)\(\displaystyle{ \sqrt{45}}\)\(\displaystyle{ -}\)\(\displaystyle{ \sqrt{125}}\)
Zadanie2.
a)\(\displaystyle{ (\sqrt{3}+2\sqrt{2})(4\sqrt{3}-\sqrt{2})}\)
b)\(\displaystyle{ (3-\sqrt{7})(2+2\sqrt{7})}\)
c)\(\displaystyle{ (3+4\sqrt{2})^2}\)
Dziękuje za pomoc:)
Zadanie1.
Oblicz:
a)\(\displaystyle{ 0,2}\)\(\displaystyle{ \sqrt{50}}\)\(\displaystyle{ +0,8}\)\(\displaystyle{ \sqrt{72}}\)\(\displaystyle{ -0,3}\)\(\displaystyle{ \sqrt{32}}\)
b)\(\displaystyle{ \sqrt{18}}\)\(\displaystyle{ -}\)\(\displaystyle{ \sqrt{8}}\)\(\displaystyle{ +}\)\(\displaystyle{ \sqrt{98}}\)
c)\(\displaystyle{ \sqrt{45}}\)\(\displaystyle{ -}\)\(\displaystyle{ \sqrt{125}}\)
Zadanie2.
a)\(\displaystyle{ (\sqrt{3}+2\sqrt{2})(4\sqrt{3}-\sqrt{2})}\)
b)\(\displaystyle{ (3-\sqrt{7})(2+2\sqrt{7})}\)
c)\(\displaystyle{ (3+4\sqrt{2})^2}\)
Dziękuje za pomoc:)
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Pierwiastki :/
1. a)
\(\displaystyle{ 0,2\sqrt{50}+0,8\sqrt{72}-0,3\sqrt{32} =
0,2\sqrt{2\cdot 25}+0,8\sqrt{36\cdot 2}-0,3\sqrt{2\cdot 16} =
0,2\sqrt{25}\cdot\sqrt{2}+0,8\sqrt{36}\cdot\sqrt{2}-0,3\sqrt{2}\cdot\sqrt{16} =
\sqrt{2}+4,8\sqrt{2}-1,2\sqrt{2} =\sqrt{2}(1+4,8+1,2)=7\sqrt{2}}\)
b)
\(\displaystyle{ \sqrt{18}-\sqrt{8}+\sqrt{98} =
\sqrt{9\cdot 2}-\sqrt{4\cdot 2}+\sqrt{2\cdot 49} =3\sqrt{2}-2\sqrt{2}+7\sqrt{2}=\sqrt{2}(3-2+7)=8\sqrt{2}}\)
c)
\(\displaystyle{ \sqrt{45}-\sqrt{125} =
\sqrt{9\cdot 5}-\sqrt{25\cdot 5} =
3\sqrt{5}-5\sqrt{5} =-2\sqrt{5}}\)
Reszta podobnie
POZDRO
\(\displaystyle{ 0,2\sqrt{50}+0,8\sqrt{72}-0,3\sqrt{32} =
0,2\sqrt{2\cdot 25}+0,8\sqrt{36\cdot 2}-0,3\sqrt{2\cdot 16} =
0,2\sqrt{25}\cdot\sqrt{2}+0,8\sqrt{36}\cdot\sqrt{2}-0,3\sqrt{2}\cdot\sqrt{16} =
\sqrt{2}+4,8\sqrt{2}-1,2\sqrt{2} =\sqrt{2}(1+4,8+1,2)=7\sqrt{2}}\)
b)
\(\displaystyle{ \sqrt{18}-\sqrt{8}+\sqrt{98} =
\sqrt{9\cdot 2}-\sqrt{4\cdot 2}+\sqrt{2\cdot 49} =3\sqrt{2}-2\sqrt{2}+7\sqrt{2}=\sqrt{2}(3-2+7)=8\sqrt{2}}\)
c)
\(\displaystyle{ \sqrt{45}-\sqrt{125} =
\sqrt{9\cdot 5}-\sqrt{25\cdot 5} =
3\sqrt{5}-5\sqrt{5} =-2\sqrt{5}}\)
Reszta podobnie
POZDRO
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
Pierwiastki :/
No w drugim po prostu wymnażasz nawiasy. Napisz konkretnie z czym masz problem w drugim. Weźmy np.
\(\displaystyle{ (3+4\sqrt{2})^{2}=9+16*2+24\sqrt{2}=41+24\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ (3+4\sqrt{2})^{2}=9+16*2+24\sqrt{2}=41+24\sqrt{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Pierwiastki :/
2. a)
\(\displaystyle{ (\sqrt{3}+2\sqrt{2})(4\sqrt{3}-\sqrt{2}) =
4\cdot 3-\sqrt{2}\cdot \sqrt{3}+2\sqrt{2}\cdot 4\sqrt{3}-2\cdot 2=
12-\sqrt{6}+8\sqrt{6}-4=
8+7\sqrt{6}}\)
b)
\(\displaystyle{ (3-\sqrt{7})(2+2\sqrt{7}) =
6-6\sqrt{7}-2\sqrt{7}-2\cdot 7=
6-8\sqrt{7}-14=
-8-8\sqrt{7}}\)
POZDRO
\(\displaystyle{ (\sqrt{3}+2\sqrt{2})(4\sqrt{3}-\sqrt{2}) =
4\cdot 3-\sqrt{2}\cdot \sqrt{3}+2\sqrt{2}\cdot 4\sqrt{3}-2\cdot 2=
12-\sqrt{6}+8\sqrt{6}-4=
8+7\sqrt{6}}\)
b)
\(\displaystyle{ (3-\sqrt{7})(2+2\sqrt{7}) =
6-6\sqrt{7}-2\sqrt{7}-2\cdot 7=
6-8\sqrt{7}-14=
-8-8\sqrt{7}}\)
POZDRO