Mam problem z takim zadaniem
Czy zdarzenia A,B, które zawierają się w omedze mogą się wykluczać?
A) P(A)=4/5 P(B)=1/4
B) P(A)=2/3 P(B)=1/5
Wg odpowiedzi A) nie B)tak
wykluczanie się zdarzeń
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 20 wrz 2007, o 20:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z daleka:)
- Podziękował: 7 razy
-
- Gość Specjalny
- Posty: 1330
- Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów
- Pomógł: 104 razy
wykluczanie się zdarzeń
Zdarzenia wykluczajace sie to sa takie, ze \(\displaystyle{ A\cap B=\varnothing}\). Prawdopodobienstwo ma to do siebie, ze zachodzi \(\displaystyle{ \mathbb{P}(A\cup B) = \mathbb{P}(A)+\mathbb{P}(B)-\mathbb{P}(A\cap B)}\) dla dowolnych zdarzen A,B. Skorzystaj z tego.
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 20 wrz 2007, o 20:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z daleka:)
- Podziękował: 7 razy
wykluczanie się zdarzeń
Próbowałam ale przy tych danych nie dam rady obliczyć części wspólnej a tym samym sumy;(
- Emiel Regis
- Gość Specjalny
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
wykluczanie się zdarzeń
\(\displaystyle{ \frac{4}{5}+\frac{1}{4} > 1 \\ \frac{2}{3}+\frac{1}{5} < 1}\)
Czyli w pierwszym przypadku czesc wspólna siłą rzeczy musi miec niezerowe prawdopodobienstwo a w drugim istnieje możliwosc ze nie ma.
Czyli w pierwszym przypadku czesc wspólna siłą rzeczy musi miec niezerowe prawdopodobienstwo a w drugim istnieje możliwosc ze nie ma.