mam udowodnić, że
\(\displaystyle{ (A\cup B)\cap(A\cap B)=A\cap B}\)
wiem jak to zrobić po zamienieniu na rachunek zdań, ale w poleceniu muszę to zrobić w działaniach na zbiorach. Możecie pomóc??
udowodnij równość (działania na zbiorach)
-
- Użytkownik
- Posty: 3506
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 1260 razy
udowodnij równość (działania na zbiorach)
\(\displaystyle{ L=(A\cup B)\cap (A\cap B)=(A\cap (A\cap B))\cup (B\cap (A\cap B))=(A\cap B)\cup (A\cap B)=A\cap B=P}\)