Dla jakich wartosci paramatru a prosta y=ax+b przechodzi przez pkt (3,0) i przecina parabolę
\(\displaystyle{ y=-x^{2}+x+2}\)
w dwoch dodatnich odcietych.
Dla jakich wartosci paramatru a
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1822 razy
Dla jakich wartosci paramatru a
Robisz tak:
\(\displaystyle{ 0=3a+b\\
b=-3a\\
y=ax-3a\\
\begin{cases} y=ax-3a\\y=-x^2+x+2\end{cases} \\}\)
Podstawiasz wzor funkcji liniowej do paraboli i w rownaniu kwadratowym ktore ci wyjdzie robisz zalozenia:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \Delta>0\\x_1+x_2>0\\x_1\cdotx_2>0\end{cases}}\)
POZDRO
\(\displaystyle{ 0=3a+b\\
b=-3a\\
y=ax-3a\\
\begin{cases} y=ax-3a\\y=-x^2+x+2\end{cases} \\}\)
Podstawiasz wzor funkcji liniowej do paraboli i w rownaniu kwadratowym ktore ci wyjdzie robisz zalozenia:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \Delta>0\\x_1+x_2>0\\x_1\cdotx_2>0\end{cases}}\)
POZDRO