Rozłóż na czynniki
- łódek
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 18 razy
Rozłóż na czynniki
\(\displaystyle{ a^{2} - 2ab + b^{2} - 25}\)
Proszę o rozłożenie tego na czynniki, ale bez żadnej delty
Proszę o rozłożenie tego na czynniki, ale bez żadnej delty
Ostatnio zmieniony 6 paź 2007, o 12:17 przez łódek, łącznie zmieniany 1 raz.
- kuch2r
- Gość Specjalny
- Posty: 2303
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
Rozłóż na czynniki
Zauwaz,ze:
\(\displaystyle{ a^2-2ab+b^2=(a-b)^2}\)
\(\displaystyle{ a^2-2ab+b^2=(a-b)^2}\)
Ostatnio zmieniony 6 paź 2007, o 12:29 przez kuch2r, łącznie zmieniany 1 raz.
- łódek
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 18 razy
Rozłóż na czynniki
No wiem,
Mam już \(\displaystyle{ (a-b)^{2}}\) - \(\displaystyle{ 5^{2}}\)
Czy dalej można jakoś tak kombinować: \(\displaystyle{ (a-b)^{2}}\) - \(\displaystyle{ (0-5)^{2}}\) ??
Mam już \(\displaystyle{ (a-b)^{2}}\) - \(\displaystyle{ 5^{2}}\)
Czy dalej można jakoś tak kombinować: \(\displaystyle{ (a-b)^{2}}\) - \(\displaystyle{ (0-5)^{2}}\) ??
- łódek
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 18 razy
Rozłóż na czynniki
I co - koniec?kuch2r pisze:\(\displaystyle{ 1 - a^{2}- 2ab - b^{2}=1-(a^2+2ab+b^2)}\)
- bolo
- Gość Specjalny
- Posty: 2470
- Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BW
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 191 razy
Rozłóż na czynniki
Byś tak z łaski swojej przejrzał chociaż podstawowe wzory skróconego mnożenia, to może by się nieco rozjaśniło...?
http://matematyka.pl/viewtopic.php?t=2523
http://matematyka.pl/viewtopic.php?t=2523
- łódek
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 18 razy
Rozłóż na czynniki
Ta fajnie, ale jak go zastosować np. w takim przykładzie:
\(\displaystyle{ 25a^{2}}\) - \(\displaystyle{ x^{2}}\) + \(\displaystyle{ 2x - 1}\) ??
\(\displaystyle{ 25a^{2}}\) - \(\displaystyle{ x^{2}}\) + \(\displaystyle{ 2x - 1}\) ??
- Piotrek89
- Gość Specjalny
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
Rozłóż na czynniki
podobnie jak w poprzednich przykładach...
\(\displaystyle{ (5a)^{2}-(x^{2}-2x+1)=(5a)^{2}-(x-1)^{2}}\)
\(\displaystyle{ (5a)^{2}-(x^{2}-2x+1)=(5a)^{2}-(x-1)^{2}}\)