mam taką funkcję:
\(\displaystyle{ h(x)=\sqrt[4]{tg(\frac{x}{3})}}\)
jak w temacie muszę udowodnić, że jest ona okresowa i policzyć jej okres.
Proszę o pomoc z wyjaśnieniem lub naprowadzenie na sposób rozwiązania. nie o samą gotową odpowiedź:)
Udowodnij, że funkcja jest okresowa i znajdź jej okres
- Tristan
- Gość Specjalny
- Posty: 2357
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 556 razy
Udowodnij, że funkcja jest okresowa i znajdź jej okres
Skoro funkcja ma być okresowa, to ma zachodzić \(\displaystyle{ h(x)=h(x+T)}\) dla pewnego \(\displaystyle{ T \in \mathbb{R}_{+}}\). Z tego równania wynika, że ma zachodzić \(\displaystyle{ \tan ( \frac{x+T}{3} )= \tan ( \frac{ x}{3} )}\). Korzystając z wzoru na tangens sumy argumentów otrzymujemy:
\(\displaystyle{ \frac{ \tan \frac{x}{3} + \tan \frac{T}{3} }{ 1 - \tan \frac{x}{3} \tan \frac{T}{3} }= \tan (\frac{x}{3}) \\ \tan \frac{x}{3} + \tan \frac{T}{3} = \tan \frac{x}{3} - \tan^2 \frac{x}{3} \tan \frac{T}{3} \\ \tan \frac{T}{3} + \tan^2 \frac{x}{3} \tan \frac{T}{3}=0 \\ \tan \frac{T}{3} ( 1+ \tan^2 \frac{x}{3} )=0}\)
Oczywiście \(\displaystyle{ 1+ \tan^2 \frac{x}{3} \geq 1 >0}\), więc ma zachodzić \(\displaystyle{ \tan \frac{T}{3} =0}\). Czyli \(\displaystyle{ \frac{T}{3}=k \pi}\), gdzie k jest naturalne. Okresem podstawowym jest więc najmniejsza dodatnia wartość, która zachodzi dla k=1. Czyli \(\displaystyle{ T=3 \pi}\).
\(\displaystyle{ \frac{ \tan \frac{x}{3} + \tan \frac{T}{3} }{ 1 - \tan \frac{x}{3} \tan \frac{T}{3} }= \tan (\frac{x}{3}) \\ \tan \frac{x}{3} + \tan \frac{T}{3} = \tan \frac{x}{3} - \tan^2 \frac{x}{3} \tan \frac{T}{3} \\ \tan \frac{T}{3} + \tan^2 \frac{x}{3} \tan \frac{T}{3}=0 \\ \tan \frac{T}{3} ( 1+ \tan^2 \frac{x}{3} )=0}\)
Oczywiście \(\displaystyle{ 1+ \tan^2 \frac{x}{3} \geq 1 >0}\), więc ma zachodzić \(\displaystyle{ \tan \frac{T}{3} =0}\). Czyli \(\displaystyle{ \frac{T}{3}=k \pi}\), gdzie k jest naturalne. Okresem podstawowym jest więc najmniejsza dodatnia wartość, która zachodzi dla k=1. Czyli \(\displaystyle{ T=3 \pi}\).