Równoległobok

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
dawido000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 278
Rejestracja: 17 lut 2007, o 18:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 42 razy

Równoległobok

Post autor: dawido000 »

Dany jest równoległobok o kącie ostrym 60 stopni i bokach długości \(\displaystyle{ a=2\sqrt{6}}\), \(\displaystyle{ b=4\sqrt{2}}\).Oblicz długość przekątnych tego równoległoboku, jego pole i długość obu wysokości.

Więc tak: obliczyłem wysokości, pole, a przekątnych już nie mam pojęcia jak obliczyć - stoję w martwym punkcie. Jak obliczyć przekątne mając dane pole i wysokości już?
Awatar użytkownika
kuma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 259
Rejestracja: 16 sie 2007, o 22:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 70 razy

Równoległobok

Post autor: kuma »

AU
AU
29gls42.jpg (15.25 KiB) Przejrzano 34 razy


Dane mamy \(\displaystyle{ a;b;h}\)

\(\displaystyle{ a^{2}=h^{2}+x^{2}}\)
wyliczamy x i wstawiamy do
\(\displaystyle{ d^{2}=h^{2}+(b+x)^{2}}\)
wyliczamy d

Drugą liczymy analogicznie
ODPOWIEDZ