Czy poniższe wyjaśnienie jest poprawne?
Zadanie.
W rozkładzie na czynniki pierwsze pewnej liczby występują liczby 2 i 5. Jaka jest ostatnia cyfra tej liczby?
Rozkład liczby na czynniki pierwsze tej liczby ma postać:
\(\displaystyle{ [] \cdot 2 \cdot 5}\), gdzie [] oznacza pewną liczbę pierwszą.
Stąd liczbę można zapisać jako iloczny \(\displaystyle{ [] \cdot 10}\). Zatem liczba jest podzielna przez 10, co oznacza, że ostatnią cyfrą liczby jest 0.
Rozkład liczby na czynniki pierwsze
-
Majeskas
- Użytkownik

- Posty: 1455
- Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 198 razy
Re: Rozkład liczby na czynniki pierwsze
Poprawne poza tym, że \(\displaystyle{ []}\) nie musi być liczbą pierwszą. Jest to po prostu iloczyn pozostałych czynników pierwszych w rozkładzie.
Re: Rozkład liczby na czynniki pierwsze
Czyli w takim razie zapisać tylko w ten sposób:
Rozkład liczby na czynniki pierwsze tej liczby ma postać:
\(\displaystyle{ [] \cdot 2 \cdot 5}\).
Stąd liczbę można zapisać jako iloczn \(\displaystyle{ [] \cdot 10}\). Zatem liczba jest podzielna przez 10, co oznacza, że ostatnią cyfrą liczby jest 0.
???
Rozkład liczby na czynniki pierwsze tej liczby ma postać:
\(\displaystyle{ [] \cdot 2 \cdot 5}\).
Stąd liczbę można zapisać jako iloczn \(\displaystyle{ [] \cdot 10}\). Zatem liczba jest podzielna przez 10, co oznacza, że ostatnią cyfrą liczby jest 0.
???
-
Majeskas
- Użytkownik

- Posty: 1455
- Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 198 razy
Re: Rozkład liczby na czynniki pierwsze
Ja bym zapisał tak, jak zapisałaś, tylko zamiast fragmentu "gdzie \(\displaystyle{ []}\) oznacza pewną liczbę pierwszą" napisałbym, że \(\displaystyle{ []}\) oznacza to, co już napisałem
Re: Rozkład liczby na czynniki pierwsze
Chodzi o to, że jest iloczynem pozostałym czynników pierwszych w rozkładzie?
