Skręcania cienkościennej rury oktagonalnej

macikiw2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 218
Rejestracja: 28 lis 2012, o 16:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Daleko
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 4 razy

Skręcania cienkościennej rury oktagonalnej

Post autor: macikiw2 »

Potrzebuję obliczyć wytrzymałość na skręcanie cienkościennej rury o przekroju oktagonalnym. Wykonałem obliczenia wytrzymałości na zginanie, zatem wyznaczyłem geometryczne momenty bezwładności, dzięki czemu posiadam biegunowy moment bezwładności. Zatem \(\displaystyle{ \tau _{max} = \frac{ M_{s} }{ J_{o} } \cdot \partial}\). I teraz zastanawiam się co tak naprawdę powinienem podstawić za \(\displaystyle{ \partial}\) biorąc pod uwagę że moment skręcający działa w środku rury. Czy może skorzystać trzeba z czegoś innego? W książce od wytrzymałości znalazłem że dla rury cienkościennych dowolnej \(\displaystyle{ W _{s}= 2 \cdot F \cdot \delta_{min}}\) gdzie \(\displaystyle{ F}\) - pole ograniczone linią środkową między zewnętrznym i wewnętrznym konturem. To chyba będzie słuszniejsza droga?
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Re: Skręcania cienkościennej rury oktagonalnej

Post autor: kruszewski »

Ten wzór

\(\displaystyle{ \tau = \frac{M_s}{W_o}}\)

jest ważny tylko dla przekrojów kołowych i nie cienkościennych.

Proszę zaglądnąć pod hasło wzór Bredta
i np. tu:
... ZW-cvVdL7M:
macikiw2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 218
Rejestracja: 28 lis 2012, o 16:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Daleko
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 4 razy

Re: Skręcania cienkościennej rury oktagonalnej

Post autor: macikiw2 »

Mam jeszcze jeden dylemat.
Wał napędzany jest silnikiem przez koło-adapter (znajduje się w wewnątrz rury). Po dwóch stronach wałka znajdują się łożyska kulkowe. Czy w takim układzie moment skręcający będzie stały na całej długości (równy momentowi obrotowemu generowanemu przez silnik)?
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Re: Skręcania cienkościennej rury oktagonalnej

Post autor: kruszewski »

Aby odpowiedzieć na to pytanie trzeba znać miejsce i sposób wprowdazenia i odbioru momentu.
Vide wał pędniany, bo znacznej długości, z kołami pasowymi.
StudentIB
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 618
Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 48 razy

Skręcania cienkościennej rury oktagonalnej

Post autor: StudentIB »

macikiw2 pisze:W książce od wytrzymałości znalazłem że dla rury cienkościennych dowolnej \(\displaystyle{ W _{s}= 2 \cdot F \cdot \delta_{min}}\) gdzie \(\displaystyle{ F}\) - pole ograniczone linią środkową między zewnętrznym i wewnętrznym konturem.
Z jakiej książki jest ten wzór, jeśli można spytać ?
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Re: Skręcania cienkościennej rury oktagonalnej

Post autor: kruszewski »

Np. tu jest taki wzorek:

Kod: Zaznacz cały

https://slideplayer.pl/slide/12681857/7
... C3%B3w.jpg
StudentIB
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 618
Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 48 razy

Re: Skręcania cienkościennej rury oktagonalnej

Post autor: StudentIB »

Tak, ale szukam konkretnie tej książki, z której to jest żeby ją zdobyć jeśli jeszcze nie mam w kolekcji
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Re: Skręcania cienkościennej rury oktagonalnej

Post autor: kruszewski »

Niezgodziński M.E, Niezgodziński T. Wytrzymałość materiałów. wzór (6.1) str.78 Wyd Naukowe PWN S.A. 1998.

Brzoska Z. Wytrzymałość materiałów wyd. III W-wa 1980, Państwowe Wydawnictwo Naukowe. wzór (3.22) str. 67
StudentIB
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 618
Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 48 razy

Re: Skręcania cienkościennej rury oktagonalnej

Post autor: StudentIB »

A dziękuję bardzo. Ciekawe czy autor też ma to z jednej z tych książek. U Brzoski jest to szczegółowo opisane.
macikiw2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 218
Rejestracja: 28 lis 2012, o 16:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Daleko
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 4 razy

Re: Skręcania cienkościennej rury oktagonalnej

Post autor: macikiw2 »

U Brzoski znalazłem taką informację.
Co do drugiego pytania to dzięki za pomoc, już znalazłem odpowiedź.
ODPOWIEDZ