Etanol o masie \(\displaystyle{ 0,1 \ kg}\) odparowano pod ciśnieniem atmosferycznym w temperaturze \(\displaystyle{ 351,4 \ K}\). Entalpia parowania etanolu wynosi \(\displaystyle{ 858,3\ \frac{J}{g}}\). Zakładając, że para zachowuje się jak gaz doskonały, obliczyć ciepło (zmianę entalpii), pracę objętościową i zmianę entropii analizowanego układu. Gęstość ciekłego etanolu wynosi \(\displaystyle{ 789 \ \frac{kg}{m ^{3} }}\).
Wiem jak obliczyć zmianę entalpii i zmianę entropii.
Aby otrzymać zmianę entalpii, entalpię parowania należy pomnożyć przez masę, natomiast aby uzyskać zmianę entropii trzeba podzielić zmianę entalpii przez temperaturę.
Problem stanowi dla mnie obliczenie pracy objętościowej. Domyślam się, że trzeba jakoś połączyć tą wartość z gęstością i być może liczbą moli, która wg moich obliczeń wynosi \(\displaystyle{ n=2,17 \ mol}\).
\(\displaystyle{ L_{v}=\int pdV}\)
\(\displaystyle{ L_{v}}\) powinno wynieść \(\displaystyle{ 6,328 \ kJ}\)
Praca objętościowa układu etanol-para
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 11 lis 2018, o 20:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Praca objętościowa układu etanol-para
Ze wzoru na gęstość obliczamy objętość początkową benzenu \(\displaystyle{ V_{0}.}\)
Z równania stanu gazu doskonałego dla \(\displaystyle{ 0,1 kg}\) gazu obliczamy objętość końcową \(\displaystyle{ V_{k}.}\)
Pracą objętościowa, związana ze zmianą objętości pary:
\(\displaystyle{ L_{v} = -\int_{V_{0}}^{V_{k}} p dV.}\)
Z równania stanu gazu doskonałego dla \(\displaystyle{ 0,1 kg}\) gazu obliczamy objętość końcową \(\displaystyle{ V_{k}.}\)
Pracą objętościowa, związana ze zmianą objętości pary:
\(\displaystyle{ L_{v} = -\int_{V_{0}}^{V_{k}} p dV.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 11 lis 2018, o 20:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź