Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
-
YYssYY
- Użytkownik

- Posty: 132
- Rejestracja: 11 wrz 2005, o 12:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Hel
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 1 raz
Post
autor: YYssYY » 5 paź 2007, o 22:43
czy 0,1(6) = \(\displaystyle{ {1/6}}\)
.pytam dla sprawdzenia czy aby na pewno dobrze wyszło
-
ariadna
- Gość Specjalny

- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Post
autor: ariadna » 5 paź 2007, o 22:51
YYssYY, masz kalkulator;)?
-
Piotr Rutkowski
- Gość Specjalny

- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 389 razy
Post
autor: Piotr Rutkowski » 5 paź 2007, o 22:52
\(\displaystyle{ 0,1(6)=x}\)
\(\displaystyle{ 100x=16,(6)}\)
\(\displaystyle{ 100x-10x=90x=16,(6)-1,(6)=15}\)
\(\displaystyle{ 90x=15}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{15}{90}=\frac{1}{6}}\)
-
g-dreamer
- Użytkownik

- Posty: 122
- Rejestracja: 28 lis 2006, o 00:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: nie pamiętam.
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 22 razy
Post
autor: g-dreamer » 5 paź 2007, o 22:54
\(\displaystyle{ a=0,1(6)\\
10a=1,6(6)\\
10a-a=1,5=9a\\
a={1/6}}\)
-
YYssYY
- Użytkownik

- Posty: 132
- Rejestracja: 11 wrz 2005, o 12:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Hel
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 1 raz
Post
autor: YYssYY » 5 paź 2007, o 23:00
no tak zrobiłem, nie trzeba było rozpisywac tylko chciałem tak/nie co do kalkulatora to mam ale staram sie nie korzystać
-
g-dreamer
- Użytkownik

- Posty: 122
- Rejestracja: 28 lis 2006, o 00:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: nie pamiętam.
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 22 razy
Post
autor: g-dreamer » 5 paź 2007, o 23:07
To zrób jeszcze raz, ale z wykorzystaniem ciągu geometrycznego