Wyciagniecie wspólnego czynnika

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
Dajq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 7 wrz 2007, o 20:20
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Wyciagniecie wspólnego czynnika

Post autor: Dajq »

"Wytłumacz dlaczego 2^10 + 2^11 + 2^15 dzieli się przez 14"

Zadanie książkowe z *, klasa 2 gimnazjum, z kumplem głowiliśmy się całą lekcje. W końcu on nie wytrzymał i mozolnie obliczył na pałe Wyszło że dzieli się rzeczywiście ale przecież nie o to tu chodzi.

Pomyślałem że trzeba wyodrębnić wspólny czynnik... Dobrym tropem idę?
Awatar użytkownika
kuma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 259
Rejestracja: 16 sie 2007, o 22:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 70 razy

Wyciagniecie wspólnego czynnika

Post autor: kuma »

bardzo dobrym
\(\displaystyle{ 2^{10}+2^{11}+2^{15}=2^{10}*(1+2+2^{5})=2^{10}(3+32)=2^{10}*35=2^{9}*2*7*5=2^{9}*5*14}\)
Dajq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 7 wrz 2007, o 20:20
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Wyciagniecie wspólnego czynnika

Post autor: Dajq »

Dzięki, stawiłem punkt "pomógł"
ODPOWIEDZ