Witam !
Mam takie 3 podpunkty. Nic mi dobrego z nich nie wychodzi. Jak ktoś może to niech rzuci okiem.
1.\(\displaystyle{ x^{3}(x^{3}-1)(1+x^{3})=0}\)
2.\(\displaystyle{ (x^{3}+2x)(x^{3}+2)(x^{3}+x)=0}\)
3.\(\displaystyle{ (4x^{2}-8x+6)(4x^{2}-8x)(-8x+6)=0}\)
Znajdź liczby spełniające równanie
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Znajdź liczby spełniające równanie
Rzuciłam okiem. Oko jest już na swoim miejscu.Golab14 pisze:Witam !
Jak ktoś może to niech rzuci okiem.
1.\(\displaystyle{ x^{3}(x^{3}-1)(1+x^{3})=0}\)
\(\displaystyle{ x^{3}(x^{3}-1)(1+x^{3})=0}\) wtedy \(\displaystyle{ x^{3}=0}\) lub \(\displaystyle{ x^{3}-1=0}\) lub \(\displaystyle{ 1+x^{3}=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 24 wrz 2007, o 18:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 3 razy
Znajdź liczby spełniające równanie
\(\displaystyle{ 2.\\(x^{3}+2x)(x^{3}+2)(x^{3}+x)=0
\\
x=0\ x=-\sqrt[3]{2}}\)
3.\(\displaystyle{ (4x^{2}-8x+6)(4x^{2}-8x)(-8x+6)=0
\\
(4x^{2}-8x+6)\ nie\ ma\ pierwiastkow\\
x=0\ x=2\ x=\frac{3}{4}}\)
\\
x=0\ x=-\sqrt[3]{2}}\)
3.\(\displaystyle{ (4x^{2}-8x+6)(4x^{2}-8x)(-8x+6)=0
\\
(4x^{2}-8x+6)\ nie\ ma\ pierwiastkow\\
x=0\ x=2\ x=\frac{3}{4}}\)