Umieściłem to zadanie w Indukcji, jako że domyślam że domysłem autora było udowodnić je w ten sposób. (chociaż tak szczerze nie mam bladego pojęcia jak)
Zadanie jest następujące
Niech \(\displaystyle{ n \in \mathbb{N}}\). Wykazać jeśli \(\displaystyle{ a _{1}< a_{2}<...<a_{n} , b_{1}<b_{2}<...<b_{n}}\) oraz ciąg \(\displaystyle{ (b'_{1}, ... , b'_{n})}\) rożni się jedynie kolejnością to
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} a_{k} b_{k} > \sum_{k=1}^{n} a_{k}b'_{k}.}\)
Próbowałem rozważać podzbiór, który wartości \(\displaystyle{ ( b^{'}_{n})}\), który nie został spermutowany
w najprostszym przypadku, czyli kiedy tylko dwa elementy zostały zamienione jednak mi nic konkretnego mi nie wychodziło. (Konkretniej wychodziła mi nierówność, która nic nie mówi o prawdziwości tezy)
Zastawiałem się czy nie można rozwiązać z tego indukcji ale nie doszedłem do żadnych wniosków, także zamieszczam temat tutaj.
Adam
Udowodnić nierówność w ciągach
-
Unforg1ven
- Użytkownik

- Podziękował: 104 razy
Udowodnić nierówność w ciągach
Ostatnio zmieniony 29 paź 2018, o 21:07 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
Zahion
- Moderator

- Podziękował: 139 razy
Re: Udowodnić nierówność w ciągach
Kod: Zaznacz cały
https://pl.wikipedia.org/wiki/Twierdzenie_o_ci%C4%85gach_jednomonotonicznychPowinno pójść analogicznie.
-
a4karo
- Użytkownik

- Podziękował: 43 razy
Żeby było smiesznie, do rozwiązania tego zadanie nie potrzeba matematyki, wystarczy zwykły "chłopski rozum"
Wyobraźmy sobie jaskinię zbójców, a w niej worki z monetami. W pierwszym worku monety o nominale \(\displaystyle{ a_1}\), w drugim \(\displaystyle{ a_2}\) itd.
Możesz brać monety z dowolnych worków, ale wolno Ci wziąć \(\displaystyle{ b_1}\) monet z pewnego worka, \(\displaystyle{ b_2}\) z innego itd.
Jak będziesz wybierać, żeby się maksymalnie obłowić? Jasne, że trzeba wziąć najwięcej z "najbogatszebo worka" ... a najmniej z tego, który zawiera najmniejsze monety.
Wyobraźmy sobie jaskinię zbójców, a w niej worki z monetami. W pierwszym worku monety o nominale \(\displaystyle{ a_1}\), w drugim \(\displaystyle{ a_2}\) itd.
Możesz brać monety z dowolnych worków, ale wolno Ci wziąć \(\displaystyle{ b_1}\) monet z pewnego worka, \(\displaystyle{ b_2}\) z innego itd.
Jak będziesz wybierać, żeby się maksymalnie obłowić? Jasne, że trzeba wziąć najwięcej z "najbogatszebo worka" ... a najmniej z tego, który zawiera najmniejsze monety.
-
Unforg1ven
- Użytkownik

- Podziękował: 104 razy
Dla mnie jasne było, że podane twierdzenie jest wręcz oczywiste, problemem dla mnie jest sformułowanie formalnego dowodu.a4karo pisze:Żeby było smiesznie, do rozwiązania tego zadanie nie potrzeba matematyki, wystarczy zwykły "chłopski rozum"
-
a4karo
- Użytkownik

- Podziękował: 43 razy
To zobacz co się stanie z iloczynem gdy będzie \(\displaystyle{ a_i<a_j}\) i \(\displaystyle{ b_i>b_j}\) i zamienisz \(\displaystyle{ b_i}\) z \(\displaystyle{ b_j}\) miejscami.
Ostatnio zmieniony 29 paź 2018, o 22:38 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.