Suma współrzędnych wektora przesunięcia wykresu.
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 10 paź 2018, o 16:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 10 razy
Suma współrzędnych wektora przesunięcia wykresu.
Wykres funkcji \(\displaystyle{ g}\) danej wzorem \(\displaystyle{ g(x)= \frac{x+2}{3x-3}}\) powstał przez przesunięcie wykresu funkcji f o wzorze \(\displaystyle{ f(x)= \frac{1}{x+1}}\) o wektor \(\displaystyle{ [a,b]}\). Oblicz sumę liczb \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\).
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4123
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 82 razy
- Pomógł: 1412 razy
Re: Suma współrzędnych wektora przesunięcia wykresu.
Po pierwsze wygodniej jest patrzeć na
\(\displaystyle{ \frac{x+2}{3x-3}= \frac{1}{3}+ \frac{1}{x-1}}\)
Teraz lepiej widać. Więc \(\displaystyle{ \frac{1}{x+1}}\) poddano przesunięciu w prawo o \(\displaystyle{ 2}\) jednostki i w górę o \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\). Tak więc przesuniecie jest o wektor \(\displaystyle{ \left[ 2, \frac{1}{3} \right]}\) Suma to \(\displaystyle{ 2 \frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{x+2}{3x-3}= \frac{1}{3}+ \frac{1}{x-1}}\)
Teraz lepiej widać. Więc \(\displaystyle{ \frac{1}{x+1}}\) poddano przesunięciu w prawo o \(\displaystyle{ 2}\) jednostki i w górę o \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\). Tak więc przesuniecie jest o wektor \(\displaystyle{ \left[ 2, \frac{1}{3} \right]}\) Suma to \(\displaystyle{ 2 \frac{1}{3}}\)