Zad 1
Obliczyć pole trapezu równoramiennego, w którym podstawy mają 12 cm i 8 cm, a jeden z kątów jest równy 120 stopni.
Zad 2
Obliczyć długość boków prostokąta, którego pole wynosi 60 cm^2, a przekątna ma długość 13 cm
pole trapezu, długości boków prostokąta
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 15 cze 2007, o 14:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: oborniki
- Podziękował: 6 razy
pole trapezu, długości boków prostokąta
Ostatnio zmieniony 4 paź 2007, o 19:57 przez KasienkaNurek, łącznie zmieniany 1 raz.
- abrasax
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
pole trapezu, długości boków prostokąta
zad 2
a, b - długości boków prostokąta
\(\displaystyle{ P=ab=60}\)
\(\displaystyle{ a^2+b^2=13^2}\)
po podstawieniu \(\displaystyle{ a=\frac{60}{b}}\) i przekształceniach otrzymasz:
\(\displaystyle{ b^4-169b^2+3600=0}\)
\(\displaystyle{ z=b^2}\)
\(\displaystyle{ z^2-169z+3600=0}\)
pozostaje do rozwiązania powyższe równanie, z moich obliczeń:
\(\displaystyle{ z_1=144}\)
\(\displaystyle{ z_2=25}\)
czyli b=5 lub b=12, dalej obliczasz a
ostatecznie boki mają długość 5 i 12.
a, b - długości boków prostokąta
\(\displaystyle{ P=ab=60}\)
\(\displaystyle{ a^2+b^2=13^2}\)
po podstawieniu \(\displaystyle{ a=\frac{60}{b}}\) i przekształceniach otrzymasz:
\(\displaystyle{ b^4-169b^2+3600=0}\)
\(\displaystyle{ z=b^2}\)
\(\displaystyle{ z^2-169z+3600=0}\)
pozostaje do rozwiązania powyższe równanie, z moich obliczeń:
\(\displaystyle{ z_1=144}\)
\(\displaystyle{ z_2=25}\)
czyli b=5 lub b=12, dalej obliczasz a
ostatecznie boki mają długość 5 i 12.