rudy żelaza

Osobny dział dla miłośników procentów.
kangurka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 22 maja 2006, o 20:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Koszalin

rudy żelaza

Post autor: kangurka »

mam problem z pewnym zadaniem. nie moge ułożyć prawidłowego równania.może ktoś pomoże?podaje treść zadania: Ruda pierwszego gatunku zawiera 72%żelaza, a drugiego gat. 58% żelaza. Po zmieszaniu tych rud w pewnym stosunku otrzymano rudę zawierającą 62% żelaza. Gdyby wziąć do mieszaniny z każdej rudy o 3 tony mniej niż faktycznie, wówczas otrzymana ruda zawierałaby 60,8% żelaza. Ile ton każdej z tych rud wzięto faktycznie do tej mieszaniny?
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

rudy żelaza

Post autor: ariadna »

\(\displaystyle{ \begin{cases} x\cdot{0,72}+y\cdot{0,58}=(x+y)\cdot{0,62}\\(x-3)\cdot{0,72}+(y-3)\cdot{0,58}=(x+y-6)\cdot{0,608}\end{cases}}\)
ODPOWIEDZ