Witam nie bardzo wiem gdzie popełniłem błąd. Najpierw wstawiam poprawny wynik do tego działania:
\(\displaystyle{ \frac{1}{3} \left[ 1 \cdot \left( 5-3j\right) +\left( 0,5-0,97j\right) \cdot \left( 2+5j\right) +(-0,5+0,87j) \cdot (-4-2j) \right]=\\=4,03-3,24j}\)
A teraz moja próba rozwiązania:
Po kolei przemnażam nawiasy miedzy sobą przy czym każde \(\displaystyle{ i^{2}}\) zamieniam na liczbę o odwrotnym znaku:
\(\displaystyle{ (0,5-0,97j) \cdot (2+5j)=1+2,5j-1,94j+4,35=5,35+0,56j \\
(-0,5+0,87j) \cdot (-4-2j)=2+j-3,48j+1,74=3,74-2,48}\)
Następnie dodaje wszystkie liczby i mnożę przez ułamek:
\(\displaystyle{ \frac{1}{3} \cdot [(5-3j)+(5,35+0,56j)+(3,74-2,48j)]= \frac{1}{3} \cdot (14,09-4,52j)=4,7-1,64j}\)
Wynik wyszedł złe. Ktoś może wie co źle zrobiłem?
Błąd w działaniu
-
refluks
- Użytkownik

- Posty: 65
- Rejestracja: 12 gru 2010, o 20:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: USA
- Podziękował: 47 razy
Błąd w działaniu
Ostatnio zmieniony 18 paź 2018, o 19:30 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
-
refluks
- Użytkownik

- Posty: 65
- Rejestracja: 12 gru 2010, o 20:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: USA
- Podziękował: 47 razy
Błąd w działaniu
Nie bardzo wiem o co chodzi i gdzie są te działaniaa4karo pisze:\(\displaystyle{ 2\times 0,97=...}\)
A co to jest \(\displaystyle{ 4j2j}\)?
-
refluks
- Użytkownik

- Posty: 65
- Rejestracja: 12 gru 2010, o 20:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: USA
- Podziękował: 47 razy
Błąd w działaniu
Jest jednakże możliwe, że nie w tym działaniu tkwi problema4karo pisze:To może ten "poprawny" wynik nie jest taki poprawny?
-
refluks
- Użytkownik

- Posty: 65
- Rejestracja: 12 gru 2010, o 20:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: USA
- Podziękował: 47 razy
Błąd w działaniu
Racja ten "poprawny" wynik nie był poprawny. Dziekia4karo pisze:To może ten "poprawny" wynik nie jest taki poprawny?
