Równanie wykładnicze
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 19 lis 2017, o 15:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Maciejowice
- Podziękował: 3 razy
Równanie wykładnicze
Witam. Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu danego równania:
\(\displaystyle{ x^{2} - 4 = 6^{x}}\)
\(\displaystyle{ x^{2} - 4 = 6^{x}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 19 lis 2017, o 15:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Maciejowice
- Podziękował: 3 razy
Równanie wykładnicze
Też mi się tak wydaje. Najśmieszniejsze jest to, że zadanie to pochodzi z licealnego zbioru zadań z zakresu podstawowego.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 19 lis 2017, o 15:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Maciejowice
- Podziękował: 3 razy
Równanie wykładnicze
Też bym to podejrzewał, gdyby nie to, że w tym samym zadaniu jest również następujący podpunkt:
\(\displaystyle{ x + \frac{1}{x} = 4^{x}}\)
Wydaje mi się, że robiłem kiedyś na studiach tego typu równania i był na to jakiś "myk"...
\(\displaystyle{ x + \frac{1}{x} = 4^{x}}\)
Wydaje mi się, że robiłem kiedyś na studiach tego typu równania i był na to jakiś "myk"...
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Równanie wykładnicze
A może autorowi chodziło o wyprowadzenie z błędu uczniów myślących, że to co się napisze, to się rozwiąże?bartek118 pisze:Podejrzewam literówkę w zbiorze.
-
- Administrator
- Posty: 34290
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Równanie wykładnicze
Tak, niewątpliwie chodziło o trenowanie krytycznego myślenia...a4karo pisze:A może autorowi chodziło o wyprowadzenie z błędu uczniów myślących, że to co się napisze, to się rozwiąże?
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Równanie wykładnicze
Czy na pewno treść to 'Rozwiąż', a nie 'Wykaż, że równanie ma jedno rozwiązanie'?wojtek0802 pisze:Też bym to podejrzewał, gdyby nie to, że w tym samym zadaniu jest również następujący podpunkt:
\(\displaystyle{ x + \frac{1}{x} = 4^{x}}\)
Wydaje mi się, że robiłem kiedyś na studiach tego typu równania i był na to jakiś "myk"...