5)Znajdz wartosc x:
a) x(x-4)18
i nie wiem jak rozwiazac (2x-1)�
i (3-2√5)�
Wartość x
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 19:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bristol
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
Wartość x
a)
\(\displaystyle{ x(x-4)0\\
\Delta=9-4\cdot 1\cdot (-18)=81\\
\sqrt{\Dealta}=9\\
x_{1}=\frac{3+9}{2}=\frac{12}{2}=6\\
x_{2}=\frac{3-9}{2}=\frac{-6}{2}=-3\\
x\in (-\infty,-3)\cup (6,\infty)}\)
\(\displaystyle{ (3-2\sqrt{5})^{2}=9-12\sqrt{5}+20=29-12\sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ x(x-4)0\\
\Delta=9-4\cdot 1\cdot (-18)=81\\
\sqrt{\Dealta}=9\\
x_{1}=\frac{3+9}{2}=\frac{12}{2}=6\\
x_{2}=\frac{3-9}{2}=\frac{-6}{2}=-3\\
x\in (-\infty,-3)\cup (6,\infty)}\)
\(\displaystyle{ (3-2\sqrt{5})^{2}=9-12\sqrt{5}+20=29-12\sqrt{5}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 19:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bristol
- Podziękował: 2 razy