Proszę o pomoc w rozwiązaniu takiego zadania:
Wykonaj obliczenia:
a) (6\(\displaystyle{ \frac{3}{5}}\) - 3\(\displaystyle{ \frac{3}{14}}\)) * 5\(\displaystyle{ frac{5}{6} : (21- \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) : 2\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\).
b) (85\(\displaystyle{ \frac{7}{30}}\) - 83\(\displaystyle{ \frac{5}{18}}\)) : 2\(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\).
c) (5 \(\displaystyle{ \frac{7}{24}}\) - 3\(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\)) : (1\(\displaystyle{ \frac{2}{15}}\) - 2 \(\displaystyle{ \frac{4}{5}}\)) : 1\(\displaystyle{ \frac{11}{40}}\)
d) (7\(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) - 6\(\displaystyle{ \frac{8}{15}}\) * \(\displaystyle{ \frac{5}{14}}\)) : (8\(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\) * \(\displaystyle{ \frac{2}{7}}\) - 1\(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\)) : (2\(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) - 1\(\displaystyle{ \frac{1}{9}}\)) * \(\displaystyle{ \frac{9}{11}}\).
e) 4\(\displaystyle{ \frac{2}{7}}\) : 1\(\displaystyle{ \frac{1}{14}}\) - 3\(\displaystyle{ \frac{2}{5}}\) * 1\(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) : (16\(\displaystyle{ \frac{2}{17}}\) - 14\(\displaystyle{ \frac{1}{34}}\)) * \(\displaystyle{ \frac{1}{71}}\)
f) 14\(\displaystyle{ \frac{2}{39}}\) - 1\(\displaystyle{ frac{1}{13} - 10\(\displaystyle{ \frac{25}{39}}\) : 4\(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) : 7 + 1\(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\) * (-\(\displaystyle{ \frac{2}{7}}\)).}\)}\)
Działania na ułamkach
- Lady Tilly
- Gość Specjalny
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Działania na ułamkach
Zacznę od b)
\(\displaystyle{ (\frac{7671}{90}-\frac{7495}{90}):\frac{8}{3}=\frac{176}{90}{\cdot}\frac{3}{8}=\frac{22}{30}}\)
c)
\(\displaystyle{ (\frac{127}{24}-\frac{19}{16}}):(\frac{17}{15}-\frac{14}{5}):\frac{51}{40}=\frac{51}{24}:(-\frac{28}{15}):\frac{51}{40}=-\frac{150}{168}=-\frac{25}{28}}\)
d)
\(\displaystyle{ (\frac{23}{3}-\frac{98}{15}{\cdot}{5}{14}):(\frac{35}{4}{\cdot}2}{7}-\frac{7}{6}):(\frac{7}{6}-\frac{10}{9}){\cdot}\frac{9}{11}=\frac{16}{3}:\frac{4}{3}:\frac{1}{18}{\cdot}\frac{9}{11}=4:\frac{1}{22}}\)
\(\displaystyle{ (\frac{7671}{90}-\frac{7495}{90}):\frac{8}{3}=\frac{176}{90}{\cdot}\frac{3}{8}=\frac{22}{30}}\)
c)
\(\displaystyle{ (\frac{127}{24}-\frac{19}{16}}):(\frac{17}{15}-\frac{14}{5}):\frac{51}{40}=\frac{51}{24}:(-\frac{28}{15}):\frac{51}{40}=-\frac{150}{168}=-\frac{25}{28}}\)
d)
\(\displaystyle{ (\frac{23}{3}-\frac{98}{15}{\cdot}{5}{14}):(\frac{35}{4}{\cdot}2}{7}-\frac{7}{6}):(\frac{7}{6}-\frac{10}{9}){\cdot}\frac{9}{11}=\frac{16}{3}:\frac{4}{3}:\frac{1}{18}{\cdot}\frac{9}{11}=4:\frac{1}{22}}\)
Tak ma być?PETERMUS pisze:Proszę o pomoc w rozwiązaniu takiego zadania:
Wykonaj obliczenia:
a) \(\displaystyle{ \frac{(6\frac{3}{5}-3\frac{3}{14}){\cdot}5\frac{5}{6}}{(21-\frac{1}{4}):2\frac{1}{2}}}\).
b) \(\displaystyle{ (85\frac{7}{30}-83\frac{5}{18}):2\frac{2}{3}}\).
c) \(\displaystyle{ (5\frac{7}{24}-3\frac{1}{6}):(\frac{1}{\frac{2}{15}}-2\frac{4}{5}): 1\frac{11}{40}}\)
d) \(\displaystyle{ (7\frac{2}{3}-6\frac{8}{15}{\cdot}\frac{5}{14}):(8\frac{3}{4}{\cdot}\frac{2}{7}- 1\frac{1}{6}):(2\frac{1}{3}-1\frac{1}{9}) {\cdot}\frac{9}{11}}\).
e) \(\displaystyle{ 4\frac{2}{7}:1\frac{1}{14}-3\frac{2}{5}{\cdot}1\frac{1}{4}:(16\frac{2}{17}- 14\frac{1}{34}) {\cdot}\frac{1}{71}}\)
f) \(\displaystyle{ 14\frac{2}{39}-1\frac{1}{13}-10\frac{25}{39}:\frac{2}{3}:7 + 1\frac{1}{6}{\cdot}(-\frac{2}{7})}\).