Wykazanie w oparciu o zasadę indukcyjną
-
Harry_123
- Użytkownik

- Posty: 30
- Rejestracja: 23 maja 2018, o 19:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
Wykazanie w oparciu o zasadę indukcyjną
Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania:
Treść zadania: W oparciu o zasadę indukcji matematycznej wykazać, że dla każdego \(\displaystyle{ n \in \NN}\)
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{n}i^{3} = \frac{n^{2}(n+1)^{2}}{4}.}\)
pan wykonujący te zadanie w pewnym momencie "pozbywa" się sześcianu za nawiasem, a ja nie bardzo rozumiem jaką zasadą się kierował usuwając ten sześcian? Chciałbym wiedzieć/zrozumieć co mogę zrobić aby nie musieć wszystkiego po kolei obliczać (tak jak zrobił to pan na filmiku czyli bez zbędnych kalkulacji).
Treść zadania: W oparciu o zasadę indukcji matematycznej wykazać, że dla każdego \(\displaystyle{ n \in \NN}\)
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{n}i^{3} = \frac{n^{2}(n+1)^{2}}{4}.}\)
pan wykonujący te zadanie w pewnym momencie "pozbywa" się sześcianu za nawiasem, a ja nie bardzo rozumiem jaką zasadą się kierował usuwając ten sześcian? Chciałbym wiedzieć/zrozumieć co mogę zrobić aby nie musieć wszystkiego po kolei obliczać (tak jak zrobił to pan na filmiku czyli bez zbędnych kalkulacji).
Ostatnio zmieniony 7 paź 2018, o 17:24 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36104
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5347 razy
Re: Wykazanie w oparciu o zasadę indukcyjną
Wyciągnął \(\displaystyle{ (k+1)^2}\) przed nawias.
Nie bardzo rozumiem, co masz na myśli pisząc "bez zbędnych kalkulacji".
JK
Nie bardzo rozumiem, co masz na myśli pisząc "bez zbędnych kalkulacji".
JK
-
Harry_123
- Użytkownik

- Posty: 30
- Rejestracja: 23 maja 2018, o 19:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
Re: Wykazanie w oparciu o zasadę indukcyjną
Czyli "wyciągnął" z \(\displaystyle{ (k+ 1)^{3} (k + 1)^{2}}\),tak?
Mam na myśli, aby nie musieć obliczać obu stron tylko przekształcić jedną tak aby była taka sama jak druga.
Mam na myśli, aby nie musieć obliczać obu stron tylko przekształcić jedną tak aby była taka sama jak druga.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36104
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5347 razy
Re: Wykazanie w oparciu o zasadę indukcyjną
Nie. Wykonał przekształcenieHarry_123 pisze:Czyli "wyciągnął" z \(\displaystyle{ (k+ 1)^{3} (k + 1)^{2}}\),tak?
\(\displaystyle{ \frac{k^2(k+1)^2}{4}+\frac{4(k+1)^3}{4}=(k+1)^2\cdot\frac{k^2+4(k+1)}{4}.}\)
Wystarczy wiedzieć, że \(\displaystyle{ (k+1)^3=(k+1)^2\cdot(k+1)}\).
JK
-
Harry_123
- Użytkownik

- Posty: 30
- Rejestracja: 23 maja 2018, o 19:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
Re: Wykazanie w oparciu o zasadę indukcyjną
Dobrze,to mi pomogło zrozumieć..aczkolwiek mam kolejne zadanie do zrobienia w którym utknąłem ponieważ nie wiem co mogę przekształcić mianowicie takie zadanie(treść ta sama):
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{n} 5 ^{-n} = \frac{1-5^{-n}}{4}}\)
Utknąłem tutaj(udowodniłem dla \(\displaystyle{ n = 1}\) aczkolwiek utknąłem przy udowadnianiu prawdziwości równania dla \(\displaystyle{ n + 1}\)):
\(\displaystyle{ \frac{1-5^{-n}}{4} + \frac{4 \cdot 5^{- \left( n+1 \right) }}{4} = \frac{1-5^{- \left( n+1 \right) }}{4}}\)
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{n} 5 ^{-n} = \frac{1-5^{-n}}{4}}\)
Utknąłem tutaj(udowodniłem dla \(\displaystyle{ n = 1}\) aczkolwiek utknąłem przy udowadnianiu prawdziwości równania dla \(\displaystyle{ n + 1}\)):
\(\displaystyle{ \frac{1-5^{-n}}{4} + \frac{4 \cdot 5^{- \left( n+1 \right) }}{4} = \frac{1-5^{- \left( n+1 \right) }}{4}}\)
Ostatnio zmieniony 7 paź 2018, o 18:45 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36104
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5347 razy
Re: Wykazanie w oparciu o zasadę indukcyjną
To są czyste przekształcenia algebraiczne. Masz
\(\displaystyle{ 1-5^{-n}+4\cdot 5^{-n-1}=1-5^{-n}+\frac45\cdot 5^{-n}=1-\frac15\cdot 5^{-n}=1- 5^{-n-1}.}\)
JK
\(\displaystyle{ 1-5^{-n}+4\cdot 5^{-n-1}=1-5^{-n}+\frac45\cdot 5^{-n}=1-\frac15\cdot 5^{-n}=1- 5^{-n-1}.}\)
JK
-
Harry_123
- Użytkownik

- Posty: 30
- Rejestracja: 23 maja 2018, o 19:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
Re: Wykazanie w oparciu o zasadę indukcyjną
Dobrze,chociaż zastanawiam się skąd się \(\displaystyle{ \frac{4}{5}}\) "wzięło". Bo jak rozumiem opuściłeś mianownik aby łatwiej móc to przekształcić,tak?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36104
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5347 razy
Re: Wykazanie w oparciu o zasadę indukcyjną
\(\displaystyle{ 4}\) już było, a \(\displaystyle{ 5^{-(n+1)}=5^{-n-1}=5^{-n}\cdot 5^{-1}=5^{-n}\cdot \frac15}\).Harry_123 pisze:Dobrze,chociaż zastanawiam się skąd się \(\displaystyle{ \frac{4}{5}}\) "wzięło".
Tak.Harry_123 pisze:Bo jak rozumiem opuściłeś mianownik aby łatwiej móc to przekształcić,tak?
JK
-
Harry_123
- Użytkownik

- Posty: 30
- Rejestracja: 23 maja 2018, o 19:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
Re: Wykazanie w oparciu o zasadę indukcyjną
No,dobrze to rozumiem..aczkolwiek można wykonać działanie jak jest nieznana potęga? W sensie \(\displaystyle{ 1-5^{-n}+\frac{4}{5} \cdot 5^{-n}}\) i jak rozumiem dodałeś \(\displaystyle{ -5^{-n}}\) do \(\displaystyle{ \frac{4}{5}}\),tak?
Ostatnio zmieniony 7 paź 2018, o 21:56 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36104
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5347 razy
Re: Wykazanie w oparciu o zasadę indukcyjną
Czy Ty naprawdę nic nie wiesz o wyłączaniu prze nawias i kolejności wykonywania działań?
\(\displaystyle{ 1-5^{-n}+\frac{4}{5} \cdot 5^{-n}=1+5^{-n}\left( -1+\frac45\right)=1+5^{-n}\cdot\left( -\frac15\right)=1- \frac{5^{-n}}{5}}\)
JK
\(\displaystyle{ 1-5^{-n}+\frac{4}{5} \cdot 5^{-n}=1+5^{-n}\left( -1+\frac45\right)=1+5^{-n}\cdot\left( -\frac15\right)=1- \frac{5^{-n}}{5}}\)
JK
-
Harry_123
- Użytkownik

- Posty: 30
- Rejestracja: 23 maja 2018, o 19:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
Re: Wykazanie w oparciu o zasadę indukcyjną
Dobrze,teraz już rozumiem..i wtedy z \(\displaystyle{ 1 - \frac{5 ^{-n}}{5}}\) robimy \(\displaystyle{ 1 - 5 ^{-n-1}}\)
Ok,to ma sens ;D
Ok,to ma sens ;D