Proszę o pomoc w tym zadaniu:
Metodą indukcji udowodnij, że jeśli liczby \(\displaystyle{ a _{k} \ge -1,a _{k} \in \RR, k=1, 2, ..., n}\), mają ten sam znak, to
\(\displaystyle{ (1+a _{1})(1+a _{2})...(1+a _{n}) \ge 1+a _{1}+a _{2}+...+a _{n}}\)
Dowód indukcyjny nierówności
- camillus25
- Użytkownik

- Posty: 160
- Rejestracja: 5 paź 2018, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 27 razy
Dowód indukcyjny nierówności
Ostatnio zmieniony 6 paź 2018, o 17:55 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- karolex123
- Użytkownik

- Posty: 748
- Rejestracja: 22 gru 2012, o 11:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: somewhere
- Podziękował: 39 razy
- Pomógł: 127 razy
Dowód indukcyjny nierówności
Sprawdzasz najpierw dla \(\displaystyle{ n=1}\). Dostaniemy równość.
Zakładamy, że nierówność jest spełniona dla pewnego \(\displaystyle{ n \in \mathbb N}\) (założenie indukcyjne).
Dowodzimy tezy indukcyjnej (ustalając wcześniej \(\displaystyle{ a_k \ge -1}\) dla \(\displaystyle{ k=1,2,...,n+1}\))
\(\displaystyle{ (1+a _{1})(1+a _{2})...(1+a _{n})(1+a_{n+1}) \ge (1+a_1+...+a_n)(1+a_{n+1})=\\=1+a_1+a_2 +...+a_{n+1}+ \sum_{i=1}^{n}a_i a_{n+1} \ge 1+a_1+a_2 +...+a_{n+1}.}\)
Zobacz, gdzie skorzystaliśmy z założeń o liczbach \(\displaystyle{ a_k}\) oraz z założenia indukcyjnego.-- 6 paź 2018, o 18:06 --Nigdzie nie stwierdziłem, że ta suma jest równa \(\displaystyle{ 0}\), tylko że jest nie mniejsza od \(\displaystyle{ 0}\).
Zakładamy, że nierówność jest spełniona dla pewnego \(\displaystyle{ n \in \mathbb N}\) (założenie indukcyjne).
Dowodzimy tezy indukcyjnej (ustalając wcześniej \(\displaystyle{ a_k \ge -1}\) dla \(\displaystyle{ k=1,2,...,n+1}\))
\(\displaystyle{ (1+a _{1})(1+a _{2})...(1+a _{n})(1+a_{n+1}) \ge (1+a_1+...+a_n)(1+a_{n+1})=\\=1+a_1+a_2 +...+a_{n+1}+ \sum_{i=1}^{n}a_i a_{n+1} \ge 1+a_1+a_2 +...+a_{n+1}.}\)
Zobacz, gdzie skorzystaliśmy z założeń o liczbach \(\displaystyle{ a_k}\) oraz z założenia indukcyjnego.-- 6 paź 2018, o 18:06 --Nigdzie nie stwierdziłem, że ta suma jest równa \(\displaystyle{ 0}\), tylko że jest nie mniejsza od \(\displaystyle{ 0}\).
Ostatnio zmieniony 6 paź 2018, o 17:56 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- camillus25
- Użytkownik

- Posty: 160
- Rejestracja: 5 paź 2018, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 27 razy