Kwadrat liczby wymiernej

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Jkbk1467
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 8 wrz 2018, o 19:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 9 razy

Kwadrat liczby wymiernej

Post autor: Jkbk1467 »

Witam! Mam problem z zadaniem: Udowodnij że \(\displaystyle{ (k-l)^{2} -4m(m-k-l)}\) dla \(\displaystyle{ m,k,l}\) wymiernych, parami różnych jest kwadratem liczby wymiernej. Czy mógłbym prosić o pomoc?
Ostatnio zmieniony 2 paź 2018, o 21:25 przez Jkbk1467, łącznie zmieniany 2 razy.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34541
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 5226 razy

Re: Kwadrat liczby wymiernej

Post autor: Jan Kraszewski »

Jkbk1467 pisze:Witam! Mam problem z zadaniem: Udowodnij że \(\displaystyle{ (k-l)^{2} -4m(m-k-l)}\) dla \(\displaystyle{ m,k,l}\) wymiernych jest kwadratem liczby wymiernej. Czy mógłbym prosić o pomoc?
To nie jest prawda. Podstaw \(\displaystyle{ k=l=2, m=1}\).

JK
Jkbk1467
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 8 wrz 2018, o 19:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 9 razy

Re: Kwadrat liczby wymiernej

Post autor: Jkbk1467 »

No tak. Zapomniałem dodać kluczowego założenia. Już wpis został odpowiednio zmodyfikowany
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22292
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3768 razy

Re: Kwadrat liczby wymiernej

Post autor: a4karo »

Dla \(\displaystyle{ k,l}\) bliskich zeru i dużych \(\displaystyle{ m}\) to wyrażenie jest ujemne, więc nie może być kwadratem
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34541
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 5226 razy

Re: Kwadrat liczby wymiernej

Post autor: Jan Kraszewski »

a4karo pisze:Dla \(\displaystyle{ k,l}\) bliskich zeru i dużych \(\displaystyle{ m}\) to wyrażenie jest ujemne, więc nie może być kwadratem
Np. \(\displaystyle{ k=1, l=2, m=4}\).

JK
Jkbk1467
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 8 wrz 2018, o 19:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 9 razy

Re: Kwadrat liczby wymiernej

Post autor: Jkbk1467 »

Dziękuję wszystkim za odpowiedź! Tak trywialnego rozwiązania się nie spodziewałem
ODPOWIEDZ