Witam.
Posiadam prawdopodobieństwa kilku zdarzeń (np. takie 0,458758) I teraz nie wiem czy dobrze myślę, że średnią arytmetyczną tego zdarzenia będzie liczba \(\displaystyle{ \approx 2,06}\)
Jakiej metody/wzorów użyć, żeby móc z prawdopodobieństw ustalić średnią arytmetyczną?
Średnia arytmetyczna(?) z prawdopodobieństwa
-
janusz47
- Użytkownik

- Posty: 8035
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1707 razy
Średnia arytmetyczna(?) z prawdopodobieństwa
Dla rozkładu prawdopodobieństwa geometrycznego \(\displaystyle{ \mathcal{G}(p).}\) można obliczyć wartość oczekiwaną (wartość średnią):
\(\displaystyle{ E(X) = \frac{1}{p} \approx \frac{1}{0,458758}= 2,179798.}\)
lub
\(\displaystyle{ E(X) = \frac{1-p}{p} = \frac{1}{p} -1 \approx 1,17998.}\)
\(\displaystyle{ E(X) = \frac{1}{p} \approx \frac{1}{0,458758}= 2,179798.}\)
lub
\(\displaystyle{ E(X) = \frac{1-p}{p} = \frac{1}{p} -1 \approx 1,17998.}\)
-
numerix
- Użytkownik

- Posty: 3
- Rejestracja: 28 wrz 2018, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Re: Średnia arytmetyczna(?) z prawdopodobieństwa
I to chyba będzie najrozsądniejsze wyjście z tej sytuacji:)
Dzięki.
Dzięki.
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22461
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Średnia arytmetyczna(?) z prawdopodobieństwa
Stąd wynika, że możesz sobie wziąć za \(\displaystyle{ E(X)}\) cokolwiek chceszjanusz47 pisze:Dla rozkładu prawdopodobieństwa geometrycznego \(\displaystyle{ \mathcal{G}(p).}\) można obliczyć wartość oczekiwaną (wartość średnią):
\(\displaystyle{ E(X) = \frac{1}{p} \approx \frac{1}{0,458758}= 2,179798.}\)
lub
\(\displaystyle{ E(X) = \frac{1-p}{p} = \frac{1}{p} -1 \approx 1,17998.}\)