Udowodnij za pomocą indukcji matematycznej:
że liczba \(\displaystyle{ 3 5^{2n+1} + 2^{2n+1}}\) jest podzielna przez 17
Proszę o pomoc bo coś mi nie wychodzi poprawnie to zadanko.
Dzięki
Udowodnij, że liczba jest podzielna przez 17
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 3 paź 2007, o 21:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 14 razy
Udowodnij, że liczba jest podzielna przez 17
Ostatnio zmieniony 4 paź 2007, o 12:01 przez nitka_angel, łącznie zmieniany 3 razy.
- abrasax
- Gość Specjalny
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
Udowodnij, że liczba jest podzielna przez 17
Sprawdź, czy ta liczba ma wyglądać tak, jak podałeś.
Tutaj nie zachodzi warunek sprawdzający np. dla n=1
\(\displaystyle{ 3 5^3+2^3=383}\)
co nie jest podzielne przez 17
Tutaj nie zachodzi warunek sprawdzający np. dla n=1
\(\displaystyle{ 3 5^3+2^3=383}\)
co nie jest podzielne przez 17
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 3 paź 2007, o 21:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 14 razy
Udowodnij, że liczba jest podzielna przez 17
przepraszam powinno być: \(\displaystyle{ 3\cdot 5^{2n+1} + 2^{3n+1}}\)
Ostatnio zmieniony 4 paź 2007, o 08:57 przez nitka_angel, łącznie zmieniany 1 raz.
- abrasax
- Gość Specjalny
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
Udowodnij, że liczba jest podzielna przez 17
Z:
\(\displaystyle{ 3 5^{2n+1}+2^{3n+1}=17 k}\)
T:
\(\displaystyle{ 3 5^{2(n+1)+1}+2^{3(n+1)+1}=17 z}\)
D:
\(\displaystyle{ 3 5^{2(n+1)+1}+2^{3(n+1)+1}= 3 5^{2n+3}+2^{3n+4} = 3 5^{2n+1}\cdot 25+2^{3n+1}\cdot 8 = 3 5^{2n+1}\cdot 8 +3 5^{2n+1}\cdot 17 +2^{3n+1}\cdot 8 = 8(3 5^{2n+1}+2^{3n+1})+17 3 5^{2n+1}=8 17 k +17 3 5^{2n+1} = 17(8k+ 3 5^{2n+1})=17z}\)
\(\displaystyle{ 3 5^{2n+1}+2^{3n+1}=17 k}\)
T:
\(\displaystyle{ 3 5^{2(n+1)+1}+2^{3(n+1)+1}=17 z}\)
D:
\(\displaystyle{ 3 5^{2(n+1)+1}+2^{3(n+1)+1}= 3 5^{2n+3}+2^{3n+4} = 3 5^{2n+1}\cdot 25+2^{3n+1}\cdot 8 = 3 5^{2n+1}\cdot 8 +3 5^{2n+1}\cdot 17 +2^{3n+1}\cdot 8 = 8(3 5^{2n+1}+2^{3n+1})+17 3 5^{2n+1}=8 17 k +17 3 5^{2n+1} = 17(8k+ 3 5^{2n+1})=17z}\)