Witam mam pare przykladow
-(x+7)(x-3)
1-(z+5)(z-1)
4 * \(\displaystyle{ \frac{x-7}{2}}\)-6 * \(\displaystyle{ \frac{3-x}{3}}\)
-\(\displaystyle{ \frac{6a+4}{2}}\)-\(\displaystyle{ \frac{9a-3}{3}}\)
Zapisz w jak najprostszej postaci
- abrasax
- Gość Specjalny
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
Zapisz w jak najprostszej postaci
przykład 1
mnożymy wartości w nawiasach
\(\displaystyle{ -(x+7)(x-3)=-(x^2-3x+7x-21)=-(x^2+4x-21)=}\)
pozbywamy się nawiasu - zmieniamy znaki na przeciwne
\(\displaystyle{ =-x^2-4x+21}\)
przykład 4
\(\displaystyle{ -\frac{6a+4}{2} - \frac{9a-3}{3}=-\left(\frac{6a+4}{2}+\frac{9a-3}{3}\right)=}\)
sprowadzamy ułamki do wspólnego mianownika
\(\displaystyle{ =-\left(\frac{3(6a+4)}{6}+\frac{2(9a-3)}{6}\right)= -\frac{3(6a+4)+2(9a-3)}{6} = -\frac{18a+12+18a-6}{6} = -\frac{36a+6}{6}= -\frac{6(6a+1)}{6}=-(6a+1)=-6a-1}\)
mnożymy wartości w nawiasach
\(\displaystyle{ -(x+7)(x-3)=-(x^2-3x+7x-21)=-(x^2+4x-21)=}\)
pozbywamy się nawiasu - zmieniamy znaki na przeciwne
\(\displaystyle{ =-x^2-4x+21}\)
przykład 4
\(\displaystyle{ -\frac{6a+4}{2} - \frac{9a-3}{3}=-\left(\frac{6a+4}{2}+\frac{9a-3}{3}\right)=}\)
sprowadzamy ułamki do wspólnego mianownika
\(\displaystyle{ =-\left(\frac{3(6a+4)}{6}+\frac{2(9a-3)}{6}\right)= -\frac{3(6a+4)+2(9a-3)}{6} = -\frac{18a+12+18a-6}{6} = -\frac{36a+6}{6}= -\frac{6(6a+1)}{6}=-(6a+1)=-6a-1}\)