W liczbie dwucyfrowej cyfra dziesiątek stanowi 25% cyfry jedności, jezeli z prawej strony dopiszemy cyfrę 3, to liczba zwiększy się o 225. Jaka tt liczba?
PS:
Jesli ktoś zna rozwiązanie to byłbym wdzięczny za jego podanie, bo jest mi to potrzebne dosyć szybko, pozdrawiam i z góry dziękuję
Temat poprawiłam.
Radzę zapoznać się z regulaminem.
ariadna
Zależności między cyframi w liczbie dwucyfrowej
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 3 paź 2007, o 20:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
Zależności między cyframi w liczbie dwucyfrowej
Ostatnio zmieniony 3 paź 2007, o 22:38 przez paweeeel92**, łącznie zmieniany 1 raz.
- Szemek
- Gość Specjalny
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Zależności między cyframi w liczbie dwucyfrowej
Do rozwiązania układ równań
x-cyfra dziesiątek, y-cyfra jedności
\(\displaystyle{ \begin{cases}
x=\frac{1}{4}y
\\100x+10y+3=10x+y+225
\end{cases}}\)
x-cyfra dziesiątek, y-cyfra jedności
\(\displaystyle{ \begin{cases}
x=\frac{1}{4}y
\\100x+10y+3=10x+y+225
\end{cases}}\)