Błąd pomiarowy 1/2 przyspieszenia

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
Przemogmx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 9 wrz 2018, o 12:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

Błąd pomiarowy 1/2 przyspieszenia

Post autor: Przemogmx »

Witam!
Mam pewien problem z zadaniem, w którym mam obliczyć błąd pomiarowy na współczynnik \(\displaystyle{ K}\), gdzie
\(\displaystyle{ K= \frac{m_1 \cdot g}{2 \cdot (m_1+m_2)}}\).

Wzór na błąd jest określony według wzoru:
\(\displaystyle{ \delta K=| \frac{ \partial K}{ \partial m_1}|\delta m_1 + | \frac{ \partial K}{ \partial m_2}|\delta m_2 + | \frac{ \partial K}{ \partial g}|\delta g}\).
Jak na razie mam
\(\displaystyle{ |\frac{ \partial K}{ \partial m_1}|\delta m_1 = \frac{m_2 \cdot g}{2 \cdot (m_1+m_2)^{2} }}\)

Czy mógłby mi ktoś pomóc? Z góry dziękuję
Ostatnio zmieniony 9 wrz 2018, o 15:06 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj indeksów dolnych.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8035
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1707 razy

Błąd pomiarowy 1/2 przyspieszenia

Post autor: janusz47 »

\(\displaystyle{ |\Delta K| = \left|\frac{m_{2}g}{2(m_{1}+m_{2})^2}\right||\Delta m_{1}| +\left|\frac{m_{1}g}{2(m_{1}+m_{2})^2}\right||\Delta m_{2}| + \left| \frac{m_{1}}{2(m_{1}+m_{2})}\right||\Delta g |.}\)
ODPOWIEDZ