Mam równanie różniczkowe we wsp. biegunowych:
\(\displaystyle{ r' = f \left( r \right)}\)
i druga współrzędna - do pary:
\(\displaystyle{ \phi' = g \left( r \right)}\)
jak wyliczyć położenie: \(\displaystyle{ r = r \left( x,y \right)}\) w ramach takiego równania?
Takie coś w ogóle można całkować?
Bo tu jakiejś głupoty wychodzą z tego... to nie działa po prostu.
Konkretnie mamy takie równania:
\(\displaystyle{ r' = \left( 1-\frac{a}{r} \right) \sqrt{1-\frac{h^2}{r^2 \left( 1-\frac{a}{r} \right) }}}\)
oraz to drugie:
\(\displaystyle{ \phi' = \frac{h}{r^2}}\)
i teraz podstawiam punkt startowy w którym: \(\displaystyle{ r' = 0}\),
zatem wtedy \(\displaystyle{ dr = 0}\), co jest bzdurą, ponieważ wtedy kąt \(\displaystyle{ f}\), i tak rośnie z uwagi na drugie równanie.
To jest sytuacja typu:
|----/---------> \(\displaystyle{ v = rf'}\)
|\(\displaystyle{ r}\)../
|../ \(\displaystyle{ r + dr \ne r}\), więc \(\displaystyle{ dr \ne 0}\) !
|./
O
po prostu: \(\displaystyle{ dr = rdf}\), co dla dowolnego \(\displaystyle{ r > 0}\), przy \(\displaystyle{ df \ne 0}\) zawsze wyprodukuje \(\displaystyle{ dr \ne 0}\), wbrew równaniu 1, gdzie \(\displaystyle{ r' = 0}\) !
równanie różniczkowe we wsp. biegunowych
-
- Użytkownik
- Posty: 971
- Rejestracja: 27 wrz 2005, o 22:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 75 razy
równanie różniczkowe we wsp. biegunowych
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2018, o 21:54 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 3 cze 2012, o 00:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 24 razy
równanie różniczkowe we wsp. biegunowych
Trochę się pogubiłem (pewnie nie tylko ja) w tym co piszesz, ale dr = 0 oznacza tylko, że promień jest stały, kąt może rosnąć. Patrz okrąg - promień stały zaś kąt sobie rośnie.
-
- Użytkownik
- Posty: 971
- Rejestracja: 27 wrz 2005, o 22:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 75 razy
Re: równanie różniczkowe we wsp. biegunowych
Niby tak, ale z tego wychodziłoby, że równania różniczkowe w ramach współrzędnych biegunowych reprezentują jakieś bzdury;
A co gorsza, to można łatwo uogólnić na dowolne współrzędne krzywoliniowe.
Takie coś zawsze musimy rozwiązywać w tych płaskich - niezależnych współrzędnych, czyli: x,y.
\(\displaystyle{ \vec{r} = r\cdot r^0 \to \vec{r}' = r'\cdot r^0 + r\cdot r^0' = r'\cdot r^0 + r\cdot \phi' = v_r\cdot r^0 + v_t \phi^0}\)
zatem możemy sobie z tego wyliczyć:
\(\displaystyle{ r' = |\vec{r}'| = \sqrt{r'^2 + r^2\phi'^2}}\)
co jest oczywiście już inne od oryginalnego r'!
albo tak:
\(\displaystyle{ r = \sqrt{x^2+y^2} \to r' = \frac{xx' + yy'}{r} = \frac{\vec{r}\cdot\vec{v}}{r}}\)
-- 15 września 2018, 19:50 --
i podstawiając te równania z biegunowych otrzymamy jakby nowe r':
\(\displaystyle{ r'^2 = (1-\frac{a}{r})^2 - \frac{h^2}{r^2}(1-\frac{a}{r}) + \frac{h^2}{r^2} = ...}\)
zatem teraz zamiast zera otrzymamy:
\(\displaystyle{ r' = \frac{h}{r}}\)
co jest oczywiście tym odjazdem z powodu zmiany samego kąta: \(\displaystyle{ dr = rd\phi = \frac{h}{r} dt}\)
A co gorsza, to można łatwo uogólnić na dowolne współrzędne krzywoliniowe.
Takie coś zawsze musimy rozwiązywać w tych płaskich - niezależnych współrzędnych, czyli: x,y.
\(\displaystyle{ \vec{r} = r\cdot r^0 \to \vec{r}' = r'\cdot r^0 + r\cdot r^0' = r'\cdot r^0 + r\cdot \phi' = v_r\cdot r^0 + v_t \phi^0}\)
zatem możemy sobie z tego wyliczyć:
\(\displaystyle{ r' = |\vec{r}'| = \sqrt{r'^2 + r^2\phi'^2}}\)
co jest oczywiście już inne od oryginalnego r'!
albo tak:
\(\displaystyle{ r = \sqrt{x^2+y^2} \to r' = \frac{xx' + yy'}{r} = \frac{\vec{r}\cdot\vec{v}}{r}}\)
-- 15 września 2018, 19:50 --
i podstawiając te równania z biegunowych otrzymamy jakby nowe r':
\(\displaystyle{ r'^2 = (1-\frac{a}{r})^2 - \frac{h^2}{r^2}(1-\frac{a}{r}) + \frac{h^2}{r^2} = ...}\)
zatem teraz zamiast zera otrzymamy:
\(\displaystyle{ r' = \frac{h}{r}}\)
co jest oczywiście tym odjazdem z powodu zmiany samego kąta: \(\displaystyle{ dr = rd\phi = \frac{h}{r} dt}\)