Stężenie gazu

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
cvrlos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 5 lut 2017, o 20:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wwa

Stężenie gazu

Post autor: cvrlos »

Witam, mam problem z ułożeniem równania do tego zadania:

Na skutek awarii w zamkniętym pomieszczeniu zaczął ulatniać się gaz z prędkością \(\displaystyle{ 2l /min}\). Powstała mieszanina z tą samą prędkością wydostawała się na zewnątrz. Wiedząc, że objętość pomieszczenia to \(\displaystyle{ 50 m^{3}}\) oblicz po jakim czasie stężenie gazu osiągnie 5%.

Z góry dziękuję za pomoc
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Re: Stężenie gazu

Post autor: Chromosom »

W bardzo krótkim fragmencie czasu \(\displaystyle{ \Delta t}\) stężenie wzrasta o \(\displaystyle{ k\Delta t}\) (jest to ulatniający się gaz). Zakładając nieskończenie szybkie mieszanie się gazu, spadek stężenia wynosi \(\displaystyle{ k\cdot y(t) \Delta t}\) gdzie \(\displaystyle{ y(t)}\) jest funkcją określającą stężenie gazu liczbą od 0 do 1. Czyli \(\displaystyle{ \Delta y=k\Delta t\bigl(1-y(t)\bigr)}\), przechodząc do nieskończenie krótkich odcinków czasu \(\displaystyle{ \text dt}\) otrzymujemy równanie różniczkowe \(\displaystyle{ \frac{\text dy}{\text dt}=k\bigl(1-y(t)\bigr)}\), takie równanie jest łatwe do rozwiązania. Warunek początkowy to \(\displaystyle{ y(0)=0}\), należy sprawdzić kiedy \(\displaystyle{ y(t)=0.05}\)
ODPOWIEDZ