Skróć wyrażenie
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
Skróć wyrażenie
Nie za bardzo wiem co tu chcesz skracać, może chodzi Ci o to by użyć zamiast k+1 samego k. Jeśli tak, to:
\(\displaystyle{ {n \choose k+1}=\frac{n!}{(n-k-1)!(k+1)!}=\frac{n!}{k!(n-k)!}*\frac{n-k}{k+1}={n\choose k}*\frac{n-k}{k+1}}\)
\(\displaystyle{ {n \choose k+1}=\frac{n!}{(n-k-1)!(k+1)!}=\frac{n!}{k!(n-k)!}*\frac{n-k}{k+1}={n\choose k}*\frac{n-k}{k+1}}\)