Witam, mam problem z ułożeniem równania do tego zadania:
Na skutek awarii do jeziora o obj. \(\displaystyle{ 10000\,m^3}\) dostała się duża ilość zanieczyszczeń a ich stężenie wzrosło do \(\displaystyle{ 10\%.}\) Oblicz po jakim czasie ich stężenie spadnie do \(\displaystyle{ 5\%}\), jeśli przez jezioro przepływa z prędkością \(\displaystyle{ 1\frac{m^3}{kwadrans}}\) rzeka niosąca ze sobą \(\displaystyle{ 3\%}\) zanieczyszczeń.
Stężenie: równanie różniczkowe
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 2 wrz 2018, o 20:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, Polska
Stężenie: równanie różniczkowe
Ostatnio zmieniony 2 wrz 2018, o 22:04 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Stężenie: równanie różniczkowe
\(\displaystyle{ C(t)}\)- stężenie zanieczyszczeń w jeziorze w czasie \(\displaystyle{ t.}\)
\(\displaystyle{ C = \frac{M}{V}, \ \ Q = \frac{V}{t}, \ \ \frac{dM}{dt} = \frac{masa}{czas}.}\)
\(\displaystyle{ \frac{dM}{dt} = Q\cdot C_{we} - Q\cdot C_{wy}- k\cdot C(t) V}\)
\(\displaystyle{ \frac{dC(t)}{dt} = \frac{Q}{V}\cdot C_{we} - \frac{Q}{V}C_{wy} - k\cdot C(t),}\)
\(\displaystyle{ Q = \frac{4m^3}{h}, \ \ C_{we}= 0,1 \frac{kg}{m^3},\ \ C_{wy} = 0,03 \frac{kg}{m^3}.}\)
\(\displaystyle{ V = 10000 m^3.}\)
Proszę znaleźć czas \(\displaystyle{ t_{0,05},}\) po którym \(\displaystyle{ C(t_{0,05}) = 0,05,}\) przy warunku początkowym:
\(\displaystyle{ C(t = 0) = 0,1\frac{kg}{m^3}}\)
\(\displaystyle{ C = \frac{M}{V}, \ \ Q = \frac{V}{t}, \ \ \frac{dM}{dt} = \frac{masa}{czas}.}\)
\(\displaystyle{ \frac{dM}{dt} = Q\cdot C_{we} - Q\cdot C_{wy}- k\cdot C(t) V}\)
\(\displaystyle{ \frac{dC(t)}{dt} = \frac{Q}{V}\cdot C_{we} - \frac{Q}{V}C_{wy} - k\cdot C(t),}\)
\(\displaystyle{ Q = \frac{4m^3}{h}, \ \ C_{we}= 0,1 \frac{kg}{m^3},\ \ C_{wy} = 0,03 \frac{kg}{m^3}.}\)
\(\displaystyle{ V = 10000 m^3.}\)
Proszę znaleźć czas \(\displaystyle{ t_{0,05},}\) po którym \(\displaystyle{ C(t_{0,05}) = 0,05,}\) przy warunku początkowym:
\(\displaystyle{ C(t = 0) = 0,1\frac{kg}{m^3}}\)