Suma pierwiastkow rownania byla rowna 2 oraz aby suma kwadratow pierwiastkow byla rowna 16.
Wiem jak wyliczyc iloczyn pierwiastkow, jednakze nie mam pojecia jak pozniej uzyskac z nich wspolczynniki - pokazcie po kolei, gdyz zadanie to ma wiele podpunktow, a reszte chcialbym rozwiazac sam - pozdrawiam.
Uloz rownanie kwadratowe takie, aby:
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 20 lis 2006, o 21:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 12 razy
-
- Gość Specjalny
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 389 razy
Uloz rownanie kwadratowe takie, aby:
korzystając z wzorów Viete'a mamy:
\(\displaystyle{ -\frac{b}{a}=2}\) oraz
\(\displaystyle{ (-\frac{b}{a})^{2}-2*\frac{c}{a}=16}\)
z tego możesz powyliczać stosunki pomiędzy a i c oraz a i b, a nasze równanie będzie postaci:
\(\displaystyle{ ax^{2}-2ax-6a}\)
\(\displaystyle{ -\frac{b}{a}=2}\) oraz
\(\displaystyle{ (-\frac{b}{a})^{2}-2*\frac{c}{a}=16}\)
z tego możesz powyliczać stosunki pomiędzy a i c oraz a i b, a nasze równanie będzie postaci:
\(\displaystyle{ ax^{2}-2ax-6a}\)

-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 7 wrz 2009, o 16:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 5 razy
Uloz rownanie kwadratowe takie, aby:
Mógłby ktoś pokazać jak obliczyc b i c ?
Chciałbym się dowiedzieć ile wyjdą.. Rozumiem, że a wystarczy, że napiszemy różne od zera ?
Z góry dzięki wielkie.
Chciałbym się dowiedzieć ile wyjdą.. Rozumiem, że a wystarczy, że napiszemy różne od zera ?
Z góry dzięki wielkie.