Podzielność sumy sześcianów
-
poetaopole
- Użytkownik

- Posty: 447
- Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 233 razy
Podzielność sumy sześcianów
Wykaż, że jeżeli suma trzech liczb naturalnych jest podzielna przez 3, to również suma ich sześcianów dzieli się przez 3. Można prosić bez kongurencji
-
PokEmil
- Użytkownik

- Posty: 163
- Rejestracja: 25 mar 2017, o 15:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Podzielność sumy sześcianów
Niech tymi liczbami naturalnymi będą \(\displaystyle{ a, b, c}\). Skoro \(\displaystyle{ a+b+c}\) jest podzielne przez \(\displaystyle{ 3}\), to także \(\displaystyle{ (a+b+c)^{3}}\) jest podzielne przez 3. Spróbuj rozszerzyć i pogrupować to wyrażenie.
- Janusz Tracz
- Użytkownik

- Posty: 4120
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 82 razy
- Pomógł: 1417 razy
Re: Podzielność sumy sześcianów
Zauważ że skoro \(\displaystyle{ 3}\) dzieli \(\displaystyle{ m+k+n}\) to będzie też dzielić \(\displaystyle{ \left( m+k+n\right)^3}\) a to znaczy tyle że \(\displaystyle{ 3}\) dzieli:
\(\displaystyle{ \left( m+k+n\right)^3=m^3+k^3+n^3+3\left( k^2m+k^2n+km^2+kn^2+m^n+mn^2\right)+6kmn}\)
Tak więc
\(\displaystyle{ \left( m+k+n\right)^3-3\left( k^2m+k^2n+km^2+kn^2+m^n+mn^2\right)-6kmn=m^3+k^3+n^3}\)
lewa strona jest oczywiście podzielna przez \(\displaystyle{ 3}\) więc prawa też.
\(\displaystyle{ \left( m+k+n\right)^3=m^3+k^3+n^3+3\left( k^2m+k^2n+km^2+kn^2+m^n+mn^2\right)+6kmn}\)
Tak więc
\(\displaystyle{ \left( m+k+n\right)^3-3\left( k^2m+k^2n+km^2+kn^2+m^n+mn^2\right)-6kmn=m^3+k^3+n^3}\)
lewa strona jest oczywiście podzielna przez \(\displaystyle{ 3}\) więc prawa też.
-
poetaopole
- Użytkownik

- Posty: 447
- Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 233 razy
- Premislav
- Użytkownik

- Posty: 15496
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 195 razy
- Pomógł: 5224 razy
Re: Podzielność sumy sześcianów
Może trochę szybciej:
dla dowolnego \(\displaystyle{ a}\) całkowitego dodatniego \(\displaystyle{ 3}\) dzieli liczbę \(\displaystyle{ a^3-a=a(a-1)(a+1)}\) (jest to bowiem iloczyn trzech kolejnych liczb całkowitych). Zatem
skoro \(\displaystyle{ 3| a+b+c}\), to \(\displaystyle{ 3|a+b+c+(a^3-a)+(b^3-b)+(c^3-c)=a^3+b^3+c^3}\).-- 26 sie 2018, o 11:45 --Ktoś mógłby powiedzieć, że to niejawne skorzystanie z kongruencji i może w tym jest trochę prawdy, ale taki fakt:
suma liczb podzielnych przez \(\displaystyle{ 3}\) dzieli się przez \(\displaystyle{ 3}\) (działa też dla dowolnej innej liczby całkowitej \(\displaystyle{ n}\))
to powinien być raczej jasny.
dla dowolnego \(\displaystyle{ a}\) całkowitego dodatniego \(\displaystyle{ 3}\) dzieli liczbę \(\displaystyle{ a^3-a=a(a-1)(a+1)}\) (jest to bowiem iloczyn trzech kolejnych liczb całkowitych). Zatem
skoro \(\displaystyle{ 3| a+b+c}\), to \(\displaystyle{ 3|a+b+c+(a^3-a)+(b^3-b)+(c^3-c)=a^3+b^3+c^3}\).-- 26 sie 2018, o 11:45 --Ktoś mógłby powiedzieć, że to niejawne skorzystanie z kongruencji i może w tym jest trochę prawdy, ale taki fakt:
suma liczb podzielnych przez \(\displaystyle{ 3}\) dzieli się przez \(\displaystyle{ 3}\) (działa też dla dowolnej innej liczby całkowitej \(\displaystyle{ n}\))
to powinien być raczej jasny.