Iloczyn zewnętrzny

Różniczkowanie i całkowanie pól wektorowych. Formy różniczkowe i całkowanie form. Całki krzywoliniowe i powierzchniowe. Twierdzenie Greena, Stokesa itp. Interpretacja całek krzywoliniowych i powierzchniowych i ich zastosowania.
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3394
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 981 razy
Pomógł: 3 razy

Iloczyn zewnętrzny

Post autor: max123321 »

Dlaczego to \(\displaystyle{ \omega (x,y,z,t)= \frac{(ydx-xdy) \wedge (tdz-zdt)}{(x^2+y^2)(z^2+t^2)}}\) równa się temu: \(\displaystyle{ \omega (x,y,z,t)= \frac{ydx-xdy }{x^2+y^2}\wedge \frac{tdz-zdt}{z^2+t^2}}\), a nie na przykład temu: \(\displaystyle{ \omega (x,y,z,t)= \frac{ydx-xdy }{(x^2+y^2)(z^2+t^2)}\wedge \frac{tdz-zdt}{(x^2+y^2)(z^2+t^2)}}\)
?? Jak się liczy tutaj iloczyn zewnętrzny, analogicznie do mnożenia czy dodawania?
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3843
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 702 razy

Iloczyn zewnętrzny

Post autor: AiDi »

max123321 pisze:Jak się liczy tutaj iloczyn zewnętrzny, analogicznie do mnożenia czy dodawania?
Dokładnie tak. Zwykły ułamek \(\displaystyle{ \frac{a\cdot b}{cd}}\) rozdzielisz np. tak:
\(\displaystyle{ \frac{a}{c}\cdot\frac{b}{d}}\),
a nie tak:
\(\displaystyle{ \frac{a}{cd}\cdot\frac{b}{cd}}\).
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3394
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 981 razy
Pomógł: 3 razy

Re: Iloczyn zewnętrzny

Post autor: max123321 »

Aha czyli analogicznie do mnożenia. Dzięki.
ODPOWIEDZ