[LVI OM] OM - podrugoetapowe refleksje

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1446
Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 59 razy

[LVI OM] OM - podrugoetapowe refleksje

Post autor: g »

pozwole sobie kontynuowac watek stad https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=2855 tutaj, zeby sie tam offtopic nie robil, kwestii do obgadania jest raczej sporo.

1) ile zrobiliscie/ktore?
2) podobaly sie zadania? :)
3) jak ogolnie poszlo w waszych okregach - zdawac relacje, pozwoli to na okreslenie jakotakie progu na 3 etap

zadania zaraz moze wklepie dla ciekawych.

ja osobiscie jestem pewien 1szego i 6tego - 12 punktow spokojnie, nie wiem jak 4te. moga dac 0, moga dac 6. po ogolnym rekonesansie przewiduje ze prog bedzie okolo 15-16. ale dawajcie opinie ze swoich okregow.

[edit]
1. znalezc \(\displaystyle{ n\in\mathbb{Z}_+}\) takie, ze \(\displaystyle{ n^n + 1}\) oraz \(\displaystyle{ (2n)^{2n} + 1}\) sa pierwsze.
2.W czworokącie ABCD punkt M jest środkiem przekątnej AC. Wykazać, że jeżeli kąty BAD=BMC=CMD to na czworokącie ABCD można opisać okrąg.
3. przestrzen, n punktow, niektore polaczone odcinkami. dowiesc, ze jesli \(\displaystyle{ T}\)jest liczba powstalych trojkatow a \(\displaystyle{ K}\) liczba krawedzi, to \(\displaystyle{ 9T^2 < 2K^3}\).
4. dowiesc, ze jesli \(\displaystyle{ W(x) = x^2 + ax + b}\) ma dwa zera bedace kolejnymi liczbami calkowitymi modulo \(\displaystyle{ p \in \mathbb{P}}\) dla kazdego \(\displaystyle{ p}\) to ma tez dwa zera bedace kolejnymi liczbami calkowitymi w liczbach calkowitych.
5.Dany jest romb ABCD, w którym BAD>60. Punkty E i F leżą odpowiednio na bokach AB i AD, przy czym kąt ECF=ABD. Proste CE i CF przecinają przkątną BD odpowiednio w punktach P i Q. Wykazać, że \(\displaystyle{ \frac{PQ}{EF}=\frac{AB}{BD}}\)
6.\(\displaystyle{ a,b,c \in [0,1] \Rightarrow {a \over bc+1} + {b \over ac+1} + {c \over ab+1} \leq 2}\)
2gie i 5te to geometria, nie chcialo mi sie klepac :)
Awatar użytkownika
Arek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1565
Rejestracja: 9 sie 2004, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 13 razy

[LVI OM] OM - podrugoetapowe refleksje

Post autor: Arek »

Ok ... nie bede oszukiwał

Ad 1, Zrobiłem zad. 6 -wszystkie inne, ktore oddałem [1,2,4,5] zawieraja usterki, które nie pozwalają na wiecej niz 2 punkty.

Ad 2. Weź mnie nie wkurwiaj

Ad 3. Coz ... jednym lepiej innym [mnie gorzej] jeszcze innym beznadziejnie. Niewielu zrobilo u nas 4 zadania. Dwoch zrobilo 5. Strzelam jak Ty, ze prog w okolicach 15 - 16pkt.
Skrzypu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1000
Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 18 razy

[LVI OM] OM - podrugoetapowe refleksje

Post autor: Skrzypu »

No ja 100% to nie jestem pewny do żadnego zadania , najlepiej to poszło mi 2 i 4, wydaje mi się, że zadania były łatwiejsze niż w ubiegłym roku , a do III etapu to próg punktowy powinien być wyższy niż w ubiegłym
_el_doopa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 421
Rejestracja: 22 sie 2004, o 23:09
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 16 razy

[LVI OM] OM - podrugoetapowe refleksje

Post autor: _el_doopa »

2.
W czworokacie wypuklym ABCD punkt M jest srodkiem przekatnej AC. Wykaz, ze jesli BAD=BMC=CMD, to na czworokacie ABCD mozna opisac okrag.

5
Dany jest romb ABCD, w ktorym kąt BAD > 60. Punkty E i F leza odpowienio na bokach AB i AD, przy czym katy ECF i ABD sa rowne. Proste CE i CF przecinaja przekatna BD odpowiednio w punktach P i Q. Wykazac, ze
\(\displaystyle{ \frac{PQ}{EF} = \frac{AB}{BD}}\)



we mnie ten etap rozbudzil jedynie nadzieje ze jak dobrze pojdzie to "jakies" miedzynarodowe zawody uda sie odwiedzic ... (mam 5 jakby ktos nie wiedział)

BTW Arku te 5 to Kamil Herba i Michal Zydor?
Awatar użytkownika
Arek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1565
Rejestracja: 9 sie 2004, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 13 razy

[LVI OM] OM - podrugoetapowe refleksje

Post autor: Arek »

btw. nie
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1627
Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 108 razy

[LVI OM] OM - podrugoetapowe refleksje

Post autor: Zlodiej »

załamka ...

W sumie załamałem sie jak usłyszałem ze pierwszego dnia kazdy miał 1,2,3 ...

Do wieczora ...
Po 19 taki chlopak przeszedł sie po pokojach i zaczął zabawe ... po godzince zaledwie kilka osob była pewna 1-2 zadań a reszta miała po 0.... po dzisiejszym dniu juz nikt nie pałał szczesciem ...

Ja nie bede komentował swoich rozwiazań ... Jednak wolałbym mieć 0 anizeli fuxem sie nie dostać ...

+ fajni ludzie byli :] poznanie Linki i Skrzypa ... tylko tomasz do nas sie nie przyznał

fotke gdzies Skrzyp powinien zamiescić ...

- załamałem sie bo teraz uswiadomiłem sobie ze juz po mnie ... musze mature perfekcyjnie napisać zeby mysleć o dobrych studiach ... no i wszystko sie posypało
Linka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 26 lis 2004, o 11:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin

[LVI OM] OM - podrugoetapowe refleksje

Post autor: Linka »

Jesli o mnie chodzi - wczoraj ZERO... Calkowita zalamka... Ale za to jak wielka satysfakcje sprawilo mi zrobienie dzis jednego!

No ale legendarny juz chyba Michal mi nie musial zadnego zadania obalac!

Jeszcze z rzeczy pozytywnych - Zlodiej, ss, Skrzypu - milo bylo Was poznac!

No i Pompe byl na omawianiu... Chocby dlatego warto bylo sie meczyc z I etapem, zeby zobaczyc jak ten gosc rozwiazuje 3. zadanie...

Za rok sprobuje na pewno!
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1627
Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 108 razy

[LVI OM] OM - podrugoetapowe refleksje

Post autor: Zlodiej »

Ja nie

Linka, ale on miał rozwiazania na kartce zadna mi to atrakcja
_el_doopa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 421
Rejestracja: 22 sie 2004, o 23:09
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 16 razy

[LVI OM] OM - podrugoetapowe refleksje

Post autor: _el_doopa »

Arek pisze:btw. nie
moze cos wiecej?

U nas 3 Walter pokazywał (IMHO to on je wymyslil )
dzas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 19 lut 2005, o 01:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wrocław
Pomógł: 2 razy

[LVI OM] OM - podrugoetapowe refleksje

Post autor: dzas »

Moim zdaniem zadania sto razy trudniejsze niż rok temu- przecież rok temu 1-sze i 4-te robiło się od ręki, a i pozostałe były chyba odrobinę łatwiejsze. Co do mnie to pewny jestem 2-giego, co do reszty nie liczę na więcej niż 2p., zreseztą w ogóle na nic już nie liczę. Jak z kolegą uzgodniliśmy, przestawiamy się na oglądanie telenowel.
_el_doopa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 421
Rejestracja: 22 sie 2004, o 23:09
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 16 razy

[LVI OM] OM - podrugoetapowe refleksje

Post autor: _el_doopa »

dzas pisze:Moim zdaniem zadania sto razy trudniejsze niż rok temu
nie sadze w zeszlym roku mialem 3 i trzeslaem portkami
w tym mam 5 i czuje sie gosc (wiem podniecilem sie i bede
chodzil i wsyztkim mowil wiesz ja mam 5 zadan tyle co taki
wymiatacz co wygrał zeszłoroczny Zwardoń i jescze paru mozgow)
dzas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 19 lut 2005, o 01:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wrocław
Pomógł: 2 razy

[LVI OM] OM - podrugoetapowe refleksje

Post autor: dzas »

Co? To Warszawski nie zrobił wszystkich?
Ptolemeusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 360
Rejestracja: 11 lip 2004, o 18:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jarosław/Kraków
Pomógł: 2 razy

[LVI OM] OM - podrugoetapowe refleksje

Post autor: Ptolemeusz »

1,2,4,5- mam zrobione dobrze przynajmniej tak po omówieniu wynika...
i poczekam na wyniki...

Linka- dzięki , wzajemnie;

A taka informacja dla 2-go klasistów: w tamtym roku zrobiłem jedna zadanie (nr 1) to prościutkie, a reszty nawet nie ruszyłem – przez roku dużo można zrobić ;
tomek09876
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 1 lis 2004, o 18:26
Pomógł: 2 razy

[LVI OM] OM - podrugoetapowe refleksje

Post autor: tomek09876 »

zrobilem 2 zadania
zlodiej zapozno wyslales tego posta o twoim zdjeciu. mnie juz nie bylo w domu
moze spotkamy sie kiedy indziej
skeli
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 27 lut 2005, o 00:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Częstochowa

[LVI OM] OM - podrugoetapowe refleksje

Post autor: skeli »

hmm slask....
jedna panna zrobila 4 zadania i zdecydowanie gorowala nad reszta
2 osoby zrobily 3 w tym ja bylem jedna z tych ktorym sie udalo (przed omowieniami wiecej tak myslalo no ale to norma hehe)
wiec pokolei:
1 - bylo calkiem proste, ale dalem dupy, ehhh nie zauwazylem
2 - zrobilem z wypasionym lematem z nieba ale na bank jest dobrze bo pokazywalem na omowieniu hehe
3 - kosmos, na slasku nie zrobil go nikt
4 - ok 20 minut, lajtowe zadanko, rozwiazanie podobne do wzorcowego
5 - jak na moj gust dosc ciezkie nie wpadlem na niec
6 - zrobilem, ale dowod mam dosc dziwny, nie pokazywalem na omowieniu, ale gadalem z doktorem z komitetu mowil ze powinno przejsc

wiec licze na 14-18 punktow (6+6+(od 2 do 6))


co do progu - na pewno nie przekroczy 16-17 pkt, nie bylo ani jednego zadania tak trywialnego jak uklad w zeszlym roku, a poza tym teraz juz zostaly tylko klasy pogimnazjalne wiec wiekszosc wymiataczy odeszlo...

coz jestem dobrej mysli

pozdrawiam
Zablokowany